Šta ćete sijati u novoj sezoni?

 



Šta da posijem u bašti?

Kada mi, kao agronomu, postave ovo pitanje samo okicama gledam u svim pravcima. Kako da ja znam šta treba da sijete u svojoj bašti? Postoji milion razloga koji će uticati na vašu odluku šta da posijete, uzgajate. Da je odgovor na to pitanje lak znala bih šta da posijem poslije katastrofalne 2022. godine.

Prvo nam je pijavica prešla preko imanja i doslovno je sve povrće izgledalo kao da je prošlo kroz tupu mašinu za mljevenje mesa. Poslije toga je bilo izuzetno nevrijeme. Kiša je padala kao da je neko uključio perač pod pritiskom i oprao cijelo imanje, posebno baštu. Izgubili smo neke sorte i vrste, ali život i baštovanstvo idu dalje.

Šta sijati?

Odgovor na ovo pitanje nije ni malo lak. Prvo trebamo znati sa koliko površine raspolažemo. Da li imamo 10m² ili saksije ili pola hektara kojeg možemo obraditi? Veličina prostora će neke vrste u startu odbaciti. Sigurno nećete na malom prostoru uzgajati krompir, ali to ne znači da ako želite dva reda mladog krompira da vam neko brani. Ako je prostor mali, isplativije je uzgajati tikvice koje ne ložu, ne stvaraju duge vriježe, već formiraju mali grm.

Druga stvar je kakvo je zemljište koje imate. Sigurno je da ne postoji savršen tip zemljišta. Kod mene ne uspjevaju kupusnjače. Samo zbog tvrdoglavosti uzgajamo kupus. Kod nas je uspjeh kad glavica kupus naraste veća od šake, a tek da ima 0,5 kg. Međutim, razlog naše tvrdoglavosti zašto tako ustrajno svake godine sadimo kupus je okus tih glavica. Ne postoji nijedna glavica koju kupimo na pijaci da ima takav miris, takav okus. Svi znamo kakv kupus ima miris i okus, ali... Ta mala glavica iz naše bašte, to je nešto neopisivo. Kao da se radi o kupusu s druge planete. On ne smrdi dok se priprema. Dovoljna je kašika masnoće i to je najukusniji kupus koji sam ikad probala.

Hoću reći da morate poznavati vaše zemljište i šta možete na njemu uzgajati i šta ćete na kraju dobiti od svog rada. Gdje se cijedi voda, da li ima šljunka, nivo podzemnih voda, da li je rahlo, da li ima kišnih glista, da li su prisutne štetočine, možda je problem trulež korijena, kakva je ph reakcija. Milion stvari može diktirati i mijenjati vaš plan sjetve i sadnje.

Kako ćete obrađivati zemljište?

Da li ćete orati zemlju? Imate li svoje mašine ili ćete nekoga iz komšiluka angažovati? Raspitajte se. Da li želite malčirati slamom? U mom kraju niko ne uzgaja žitarice. Nema slame. Takva ideja u startu otpada. Ali možemo umjesto slame koristiti sijeno. Da li ima sijena? I tu treba paziti kakvo je sijeno. Mogu pokositi neki korov, sjeme se ospe na vašu zemlju i nastane problem. Sijeno za malč da, ali samo od trave koja nije formirala sjeme.

Gdje je voda?

Ako želite uzgajati povrće bitna stavka je voda. Trebaće vam za zalijevanje. Od sjetve, sadnje presadnica do berbe trebate vodu. Gdje perete ruke, alat, obuću?

Koliko ljudi učestvuje?

Nije isto ako sami obavljate radove ili vas ima više. Ima ona stara narodna "Kada sijete imate malo prijatelja, a kad berete prijatelj je i Kuso i Muso."

Šta jedete?

Šta vi i vaša porodica jedete? Kakav je smisao da uzgajate mahune, ako ih ne jedete ili ih ne jede niko od članova porodice. Razgovarajte šta je to što želite da jedete svježe iz svoje bašte. Da li želite probati neko povrće koje do sada niste jeli. Za nekoga će to biti rotkvica Ledena svijeća, a za nekoga daikon. Napravite spisak onoga što želite da uzgajate i razmotrite šta je realno da uzgajate.

Koliko je udaljena vaša bašta?

Što je udaljenost veća to su veći troškovi. Možda imate imovinu na selu, ali šta vam to vrijedi ako je udaljeno kilometrima i kilometrima. Umorite se dok dođete. Ne možete dolaziti često, a ponekad će radovi zahtjevati da često dolazite, zalijevate. Birajte kulture o kojima se možete brinuti. Berba bamije se obavlja svako jutro. Da li možete odvojiti vrijeme da svako jutro berete mlade plodove bamije? Ili vam odgovara krompir? Njega možete obrađivati vikendom.

Ovu su samo glavni faktori koji će uticati na odgovor koji ćete sami sebi dati kada je u pitanju sjetva i sadnja. Niko vam ne može reći šta da radite. Šta vama znači ako bih rekla da posijete grašak? Zamislimo da ste alergični na grašak. Samo bi ste me blijedo gledali. Vi ste gospodar i sluga svoje bašte, a ja mogu samo pomoći ponekim savjetom da vam olakšam rad i brigu oko biljaka.

Srećno u novoj sezoni.

Comments