Kod
uzgajanja rasada povrća susrećemo se sa raznim problemima, a mlade
biljčice često stradaju od pojave bolesti polijeganja rasada.
Javlja se u plastenicima i kod uzgoja na otvorenom. Najviše su
pogođeni paprika, paradajz, krastavac, patlidžan i kupus. Bolest
izaziva gljivca Pythium.
Kakvi
uslovi su preduslov polijeganja rasada?
Pored
spora gljivice moraju biti ostvareni uslovi koji omogućuju njen
rast. Najveći uticaj imaju nagla kolebanja temperature i
snabdjevenosti vodom. Slijede prekomjerna prihrana azotnim đubrivima,
nedostatak ili višak drugih hraniva, slaba cirkulacija vazduha ili
provjetravanja, nedovoljna osvjetljenost.
Kako
prepoznati zaražene mlade biljčice?
Među
rasadom mogu da se vide polegle biljke po površini supstrata, a
takva pojava se veoma brzo širi. Simptomi su vidljivi u promjeni
boje između korijena i stabljike i na tom mjestu dolazi do
polijeganja. Korijen j prizemni dio su vodenasti, gube mehaničku
čvrstoću i trule.
Kako
spriječiti i liječiti?
Prvi
korak u sprečavanju pojave ovog oboljenja je dezinfekcija supstrata,
održavanje uslova klijanja, nicanja i rasta u optimalnim rasponima.
Dezinfekcija supstrata se obavlja biološkim metodama (zagrijanom
vodenom parom ili termičkom obradom i drugim metodama).
Profesionalni povrtlari ili kupuju gotov dezinfikovan supstrat ili ga
sami dezinfikuju upotrebom hemijskih sredstava, obično dva do tri
dana prije sjetve.
Tretmani
poslije nicanja se obavljaju raznim fungicidima na bazi prirodnih
sredstava (primjer z to je rastvor bijelog luka), sredstvima na bazi
bakra.
Odličan video u kojem je prikazano kako gljivica funkcioniše i posledice.
Comments
Post a Comment