Prevencija
bolesti koje se javljaju na rasadu povrća igra najvažniju ulogu prilikom uzgajanja. Njihovim
provođenjem možemo spasiti cjelokupnu proizvodnju, jer uzgajati rasad nije
jednostavno, lako i finansijski je zahtjevno.
Prije svega sjeme treba da potiče od zdravih biljaka,
da je ubrano kada je potpuno zrelo, da je čuvano u odgovarajućim uslovima, da
ga prije sjetve dezinfikujemo
Supstrat treba da je kvalitetan, sa dovoljno hranjivih
materija i dezinfikovan. Posude treba da su čiste i dezinfikovane. To možemo
uraditi panjem sa deterdžentom, tretiranjem bakarnim sulfatom, pet postotnim
rastvorom kalijum permanganata, upotrebom slabog rastvora izbjeljivača (budite
oprezni), namjenskim sredstvima, vodenom parom i dugim metodama.
Sjetva u optimalno vrijeme, odgovarajuću vlažnost
supstrata, temperatura i osvjetljenost će podržati rast i razvoj snažnog
rasada.
Sjetva ne smije da bude plitka, mala dubina sjetve,
ali ni pregusta. Prevelik boj gusto posijanih biljaka sprečava ventilaciju,
biljke nemaju rpostora i dovoljno svjetlosti i dolazi do njihovog izduživanja.
Time slabi njihova mehanička struktura i one poliježu.
Nakon nicanja, kada se pojave biljke, primjenjuje se
neko od sredstava za dezinfekciju. Do vas je da odaberete sredstvo zaštite,
amaterski uzgajivači za mali broj biljaka mogu da koriste rastvor bijelog luka
kojim će ujedno obaviti zalijevanje i zaštitu od insekata i bolesti.
Comments
Post a Comment