Naklijavanje krtola nije
obavezna mjera kod uzgajanja krompira. Većinom se za ovakvu pripremu krtola
odlučuju profesionalci, jer imaju veću finansijsku korist od prodaje ranog
mladog krompira. Kada se amaterski bavite uzgajanjem u svojoj bašti to i nije
od presudnog značaja.
Razlika između naklijale i
obične krtole je što nakon sadnje prva niče za nekih 15 dana, dok krtola bez
klica niče za 30 ili koji dan više.
Sve ima svoje za i protiv.
Ako ga sadite na otvorenom, postoji opasnost da će iznikle biljke da stradaju
od mraza. Dok su obične krtole zaštićene u zemlji, niknu poslije mraza i u tom
slučaju usjev može biti mnogo bolji.
Nama se desilo jedne godine
da smo ga kasno posadili, poslednji u odnosu na imanja oko nas. Na svim
parcelama je kompir nikao, osim našeg, i jedno jutro je veoma jak mraz uništio
sve usjeve. Tako je naš krompir uspio nići poslije mraza, nastupili su topliji
dani. Kod svih ostalih usjev se morao oporaviti i ponovo nići, ali po prinosu i
otpornosti je daleko zaostajao.
Uzgajamo ga jer iz trgovine
nikad nismo kupili kvalitetne krtole. Jeste zahtjevna kultura, ali i najlošiji
iz naše baše je bolji nego da ga kupujemo. Ali svako za sebe treba odlučiti da
li želi da uzgaja ovu povrtnu vrstu.
On ima i dobe osobine, ali
ima i loše. Prije svega privlači štetočine. Ne samo krompirovu zlaticu, već žičare
i brojne druge. Izvor je plamenjače kompira koja napada paradajz i patlidžan.
Zdravlje bašte je lakše održavati kad u njemu nema krompira. I poštujte plodored,
tako ćete spriječiti nakupljanje štetočina i bolesti.
Druga stvar koja igra bitnu
ulogu u nicanju kompira je toplota zemljišta. U optimalnim uslovima, toplom zemljištu
sa dovoljno vlage, razlika u nicanju može biti tek nekoliko dana.
Na vama je da li želite da
obavite posao naklijavanja ili ne?
Što se mene tiče to ne
radim. Dva su razloga.
Prvo je što ja nisam profesionalni
uzgajivač i nije mi bitna rana
proizvodnja. Više vremena i rada ulažemo u neke druge proljetne poslove.
Drugi razlog je što je
mjesto gdje čuvamo krtole za sjetvu samo od sebe u proljeće, kad se poveća
temperatura, idealno za formiranje kvalitetnih klica. Poklopi se termin sjetve
i kad krtole imaju dobre klice, rijetkost je da vidimo loše.
O tome kakve klice trebaju
biti više u sledećem postu.
Comments
Post a Comment