Odrediti
optimalno vrijeme rezidbe voćnih stabala i grmova nije lako. Najjednostavnije
je reći da to uradite prije kretanja vegetacije, dok voćke još uvijek spavaju i
pupoljci se nisu počeli buditi.
Međutim,
nije tako lako, jer vrijeme rezidbe zavisi od temperaturnih uslova i same vrste
ili sorte voća. Mnogo puta sam govorila o važnosti temperature vazduha na
rezultate rezidbe i da je bolje sačekati da bude pozitivna., da se rezidba
izvodi po vedrom danu bez padavina. Ovakvi
uslovi doprinose boljem zarastanju rezova, rana od rezidbe.
Niske
temperature i mraz dovode do smrzavanja vode
i izmrzavanja rezne površine koja puca, rane prodiru dublje u tkivo drveta.
To predstavlja otvorena vrata za razne infekcije i napad štetočina.
S
duge strane su voćna vrsta i sorta. Nemaju sve istu otpornost na niske temperature.
Jabuke, kruške, lijeska, dunje i ribizle su mnogo otpornije i njih možemo
orezivati najranije. Međutim, to nije slučaj sa breskvom, kajsijom, trešnjom,
višnjom.
Trebamo
uzeti u obzir cilj rezidbe. Da li orezujete da formirate uzgojni oblik, odnosno
da formirate krošnju, ili je rezidba za rod, da li na stablu postoje vodopije.
Vrijeme
je prevrtljivo i još uvijek ne znamo šta nas čeka, hoće li biti veoma niskih temperature,
mraza. To je ono čega se voćari najviše pribojavaju i zbog čega čekaju zadnje
termine rezidbe. Ovo možemo ispoštovati kada nemamo veliki broj stabala. Obično
breskvu i kajsiju ostave poslednje, a intenzitet određuju tako što sa stabala
uzmu nekoliko grančica koje stave u teglu napunjeno vodom. Na sobnoj
temperature brzo dolazi do razvoja cvjetova pod uslovom da nije došlo do
izmrzavanja cvjetnih pupoljaka.
I
kod oraha može biti problem, sklon je snažnoj cirkulaciji biljnih sokova što
dovodi do težeg zarastanja reznih rana. Zbog toga se napravi nekoliko probnih
rezova i ako se uoči curenje soka bolje je rezidbu odložit i odraditi kasnije.
Nemojte rezidbu raditi po
vjetrovitom danu, jer vjetar isušuje ranu.
Foto: Pixabay/perianjs
Comments
Post a Comment