Kada obaviti rezidbu voćaka?

 Odrediti optimalno vrijeme rezidbe voćnih stabala i grmova nije lako. Najjednostavnije je reći da to uradite prije kretanja vegetacije, dok voćke još uvijek spavaju i pupoljci se nisu počeli buditi.

Međutim, nije tako lako, jer vrijeme rezidbe zavisi od temperaturnih uslova i same vrste ili sorte voća. Mnogo puta sam govorila o važnosti temperature vazduha na rezultate rezidbe i da je bolje sačekati da bude pozitivna., da se rezidba izvodi po  vedrom danu bez padavina. Ovakvi uslovi doprinose boljem zarastanju rezova, rana od rezidbe.

Niske temperature i mraz dovode do smrzavanja vode  i izmrzavanja rezne površine koja puca, rane prodiru dublje u tkivo drveta. To predstavlja otvorena vrata za razne infekcije i napad štetočina.

S duge strane su voćna vrsta i sorta. Nemaju sve istu otpornost na niske temperature. Jabuke, kruške, lijeska, dunje i ribizle su mnogo otpornije i njih možemo orezivati najranije. Međutim, to nije slučaj sa breskvom, kajsijom, trešnjom, višnjom.

Trebamo uzeti u obzir cilj rezidbe. Da li orezujete da formirate uzgojni oblik, odnosno da formirate krošnju, ili je rezidba za rod, da li na stablu postoje vodopije.

Vrijeme je prevrtljivo i još uvijek ne znamo šta nas čeka, hoće li biti veoma niskih temperature, mraza. To je ono čega se voćari najviše pribojavaju i zbog čega čekaju zadnje termine rezidbe. Ovo možemo ispoštovati kada nemamo veliki broj stabala. Obično breskvu i kajsiju ostave poslednje, a intenzitet određuju tako što sa stabala uzmu nekoliko grančica koje stave u teglu napunjeno vodom. Na sobnoj temperature brzo dolazi do razvoja cvjetova pod uslovom da nije došlo do izmrzavanja cvjetnih pupoljaka.

I kod oraha može biti problem, sklon je snažnoj cirkulaciji biljnih sokova što dovodi do težeg zarastanja reznih rana. Zbog toga se napravi nekoliko probnih rezova i ako se uoči curenje soka bolje je rezidbu odložit i odraditi kasnije.

Nemojte rezidbu raditi po vjetrovitom danu, jer vjetar isušuje ranu.

Foto: Pixabay/perianjs


Comments