Sprečavanje pojave plamenjače na rasadu nije lako.
Potrebno je ispoštovati sve preventivne mjere. To su: optimalna temperatura,
optimalna vlažnost, dovoljno svjetlosti, provjetravanje, dezinfikovano i zdravo
sjeme, dezinfikovan supstrat. Svi ovi uslovi će omogućiti brzo klijanje, rast i
razvoj rasada. Treba napomenuti važnost dobrog određivanja momenta sjetve. Star
rasad znači mnogo problema. Ne možete početkom januara posijati papriku, a
sadićete je u bašti na stalno mjesto oko sredine maja. Toliko vremena u
rasadniku znači samo jedno – probleme sa bolestima i štetočinama. Drugi razlog
je premlad rasad koji se forsira dodavanjem azotnih đubriva.
Šta uraditi ako ipak dođe do pojave plamenjače?
Ova bolest nastaje u određenim uslovima i veoma brzo
se širi. Najčešće mlade biljke neće uginuti, ali tako zaražene dospjevaju na
polje gdje zbog stresa presađivanja i novih uslova, koji ubrzavaju širenje
bolesti, brzo uvenu.
Često je neiskusni baštovani zamijene sa ožegotinama
od sunca. Jedan od prepoznatljivih simptoma se javlja na stabljici mladih
biljaka, obično sa jedne strane u vidu vodenastih pjega koje se šire, mijenjaju
boju i liče na ožegotine.
Kada dođe do pojave mnogo je načina borbe i
suzbijanja, ali trebate znati da je gljivica veoma prilagodljiva i zbog toga se
sredstva moraju često mijenjati, bez obzira da li se radi o prirodnim ili
hemijskim sredstvima.
Već sam milion puta pisala i govorila o rastvoru
bijelog luka. Međutim, može da se napravi i „poboljšana verzija“ ovog sredstva.
U 250 ml vode dodajte 100 g usitnjenog ili samljevenog luka. Sve dobro
promiješajte i ostavite 24 h. Nakon toga se procijedi i dolije vode da bude 10
l. Promiješajte i dodajte 1 g kalijum permanganata. Tretman se ponavlja svakih
deset do petnaest dana.
Foto: Pixabay/EdenMoon
Comments
Post a Comment