Temperatura ima veliki uticaj na klijanje, nicanje, rast,
razvoj, cvjetanje, plodonošenje i sazrijevanje povrća. Vrste se razlikuju prema
zahtjevima za toplotom i od toga zavisi kada ih sijemo ili sadimo u zatvorenom
ili na otvorenom, da li možemo da ih uzgajamo zajedno u zatvorenom prostoru
(plasteniku).
Prema potrebi za toplotom povrće dijelimo u tri grupe:
1. Toploljubive
vrste
U ovu grupu ubrajamo povrtne kulture koje potiču iz
toplijih krajeva i zahtjevaju više temperature vazduha i zemljište. To su vrste
koje uglavnom uzgajamo iz rasada ili se siju, sade, kada prođe opasnost od
mraza, a zemljište i vazduh su dovoljno zagrijani.
Možemo reći da im odgovara prosječna temperatura od 18°C.
To su: paprika, paradajz, patlidžan. U ovu grupu ubrajamo bundeve, tikvice,
mahune, pasulj. Za njihov rast i razvoj je tokom dana potrebno od 20 do 24°C,
dok je noću temperatura nešto niža, od 18 do 20°C.
Karakterističan predstavnik je paprika koja je veoma
osjetljiva kada je temperatura u pitanju. Naše bake su nekad paprike sijale u
stare šerpe koje su držale pored šporeta. Znale su koliko su osjetljive. Dok ne
niknu potrebna im je temperatura između 23 i 25°C. Poslije nicanja temperatura
se malo snižava na oko 20°C.
2. Biljke
sa umjerenim zahtjevom prema temperaturi
Ovo je veoma šarolika grupa, jer su neke vrste mnogo otpornije
na niže temperature. U ovoj grupi su razne vrste lukova, poriluk, zelena
salata, ali i cikla i krompir (strada od mraza,ali bolje raste na nižim
temperaturama – krtole prestaju da se formiraju i rastu ako temperatura
dostigne 28°C).
Prosječna temperatura koja im odgovara je 16°C tokom
dana, a noću od 12 do 14°C.
3. Vrste
otporne na niže temperature
Kupus, kelj i ostale kupusnjače, keleraba su glavni
predstavnici ove grupe. Kupus može da nikne kada je temperatura zemljišta 5°C.
Optimalna dnevna temperatura za rast mladih biljaka je od 13 do 15°C, a noćna
od 6 do 10°C.
Comments
Post a Comment