Gdje griješimo u njezi tuja?

 



Do promjene boje tuje može doći i zbog nepravilne brige. Da bi izbjegli takve probleme potrebno je da obratimo pažnju šta je to što trebamo uraditi i kakve uslove trebamo osigurati.

Vlaga je faktor koji kada je u manjku ili višku ima veliki uticaj. Nedostatak vlage dovodi do sušenja stabala na kojima je prvi znak pojava žutila u krošnji. Višak vlage dovodi do propadanja korijena, ali i iglica što opet rezultira žutilom. Da bi izbjegli ovakve posledice potrebno je prilagoditi režim zalijevanja i uskladiti sa vremenskim uslovima. Malčiranje površine oko stabla može pomoći kada su ljeta vrela i smanjiti intenzitet isparavanja zemljišne vode.

Sličan uticaj ima i količina hraniva u zemljištu. I pored toga što nam se čini da se radi o otpornoj vrsti, veoma je osjetljiva na prekomjerno đubrenje. Previše hraniva negativno djeluje na korijen i dolazi do njegovog odumiranja. Posledica toga je sušenje grana u središtu krošnje. Manjak hraniva, posebno elemenata željeza i magnezijuma, dovodi do žutila zelenih dijelova ili postaju svjetliji ako se radi o tujama čije su iglice obojene.

Do pojave žutila i sušenja tuja može doći i zbog zagađenja, ne samo iz vazduha. Blizu prometnih ulica po kojima se posipa so zbog poledice tokom zime veoma često možemo vidjeti da se tuje suše ili su potpuno propale. Ne odgovara im zaslanjeno zemljište, jer će so koja se rastvori sa ulice dospjeti i do zemljišta gdje su tuje posađene.

Osjetljive su i na izmrzavanje, kako krošnje tako i korijena. Ne odgovaraju im lokacije gdje prolazi struja hladnog vjetra, ali ni tamo gdje tokom ljeta duvaju vreli vjetrovi.

Krošnja je osjetljiva i na opekotine od sunca. To je vidljivo sa južne strane stabala. Opekotine se mogu vidjeti i na stablima u blizini metalnih i staklenih površina.

Nastaviće se...

Foto: Freepik/ededchechine


Comments