Kakve pomjene CAP-a je predložila Evropska komisija?

 


Evropska komisija je danas predložila da se preispitaju određene odredbe Zajedničke poljoprivredne politike (CAP), s ciljem pojednostavljenja uz održavanje snažne, održive i konkurentne politike za poljoprivredu i hranu EU.

Usvojen je paket prijedloga za smanjenje administrativnih opterećenja za poljoprivrednike i jačanje pravednosti u lancu opskrbe hranom.

Promjene predstavljaju odgovor na izazove koji su pred poljoprivrednicima. Odnose se na smanjenje administrativnih opterećenja, smanjenje tereta u vezi sa kontrolama za farmere u EU i kako im dati veću fleksibilnost za ispunjavanje određenih uslova zaštite okoliša

Prijedlozi omogućavaju veću fleksibilnost državama članicama da na usklađeniji način postignu ekološke ciljeve i održe budžet CAP-a, što je oko 98 milijardi evra. Tu se najviše misli na podršku ekološkim akcijama poljoprivrednika.

Prijedlozi Komisije se odnose i na jačanje pravednosti u lancu snabdijevanja, a fokusirani su na tri oblasti:

1.  GAEC 8 o neproizvodnim karakteristikama: Poljoprivrednici u EU će morati da zadrže postojeće karakteristike pejzaža na svom zemljištu, ali više neće biti obavezni da posvete minimalni dio svog obradivog zemljišta neproizvodnim područjima, kao što je ugar. Umjesto toga, oni mogu odlučiti, na dobrovoljnoj osnovi, zadržati dio svog obradivog zemljišta neproizvodnim - ili uspostaviti nove karakteristike krajolika (kao što su živice ili drveće) - i na taj način dobiti dodatnu finansijsku podršku putem eko-šeme koju će članice morati da ponude u svojim strateškim planovima CAP. Svi poljoprivrednici EU će biti podstaknuti da održavaju neproizvodna područja koja su korisna za biodiverzitet bez straha od gubitka prihoda.

2.  GAEC 7 o plodoredu: Poljoprivrednici EU će moći da ispune ovaj zahtjev odabirom rotacije ili diversifikacije usjeva, ovisno o uslovima s kojima se suočavaju i ako njihova zemlja odluči uključiti opciju diversifikacije usjeva u svoj strateški plan CAP. Fleksibilnost za provođenje diversifikacije usjeva umjesto samo plodoreda omogućava poljoprivrednicima koji su pogođeni redovnom sušom ili prekomjernim padavinama da lakše ispune ovaj zahtjev.

3.  GAEC 6 o pokrivaču zemljišta tokom osjetljivih perioda: Države članice će imati mnogo više fleksibilnosti u određivanju onoga što definišu kao osjetljive periode i prakse koje su im dozvoljene da ispune ovaj zahtjev, u svjetlu njihovih nacionalnih i regionalnih uslova, te u kontekstu sve većeg vremena varijabilnost.

Komisija predlaže da države članice mogu izuzeti određene usjeve, tipove zemljišta ili poljoprivrednih sistema od ispunjavanja zahtjeva za obradu zemljišta, pokrivanje i plodoredu/diverzifikaciju (odnosno GAECS 5, 6, 7). Moguća su i ciljana izuzeća koja bi omogućila oranje radi obnavljanja trajnih travnjaka na Natura 2000 lokacijama u slučaju da su oštećeni zbog grabežljivaca ili invazivnih vrsta (GAEC 9). Ova izuzeća se mogu postaviti za cijeli period u strateškim planovima CAP-a.

Države članice, u ekstremnim slučajevima nepovoljnih vremenskih uslova koji sprečavaju poljoprivrednike da pravilno rade i poštuju GAEC zahtjeve, mogu uvesti privremena odstupanja. Ova odstupanja trebaju biti vremenski ograničena i primjenjivati ​​samo na korisnike na koje se to odnosi.

Predloženo je da se udvostruči broj dozvoljenih izmjena svake godine za nacionalni CAP.

Komisija predlaže da se mala gazdinstva površine ispod 10 hektara izuzmu od kontrola i kazni koje se odnose na ispunjavanje uslova. Ovo će značajno smanjiti administrativno opterećenje vezano za kontrole za male poljoprivrednike koji predstavljaju 65 % korisnika CAP-a.

Strateški planovi CAP-a izdvajaju 32 % ukupnog budžeta CAP-a (oko 98 milijardi eura) za dobrovoljne akcije koje unapređuju ciljeve životne sredine, klime i dobrobiti životinja. Ove predložene promjene održavaju ovaj budžet bez presedana i pružaju povećanu fleksibilnost za postizanje ekoloških ciljeva CAP-a.

Osim toga, države članice morat će preispitati svoje strateške planove CAP-a do 31. prosinca 2025. ako se specifični ekološki i klimatski akti (na primjer o očuvanju divljih ptica i prirodnih staništa divlje faune i flore i zaštite voda) ažuriraju na nivou EU.

Još je mnogo izmjena koje su predložene, a razgovori sa državama članicama o mogućim mjerama obavljaće se u nekoliko navrata, a posebno na predstojećem Poljoprivrednom savjetu 26. marta.


Comments