Koje biljke svojim mirisom tjeraju lukovu muhu?

 



Najznačajnija štetočina luka je lukova muha. Odrasle ženke na listove polažu jaja iz kojih se izležu larve koje se ubušuju u listi i spuštaju u glavicu.

Za njihovo suzbijanje većina koristi hemijska sredstva ili velikim količinama soli uništavaju zemljište uvjereni da rade najbolju zaštitu.

Kako bi smanjili štete potreban je cjelovit pistup uzgajanju luka. Prije svega poštovati plodored. Uzastopnim gajenjem luka na istoj parceli povećava se bojnost populacije lukove muhe kojoj hranu serviramo na tanjiru. Na istu lokaciju vrste iz porodice lukova mogu doći tek poslije 4 godine.

Prednost treba dati i preventivnim mjerama. Neke biljne vrste su idealnu za tu namjenu, jer svojim mirisom kamufliraju miris luka koji privlači muhu ili djeluju odbojno.

Na prvom mjestu je mkva. Sade se na istoj gredici i međusobno pomažu u borbi sa štetočinama. Mkva štiti luk od lukov emuhe, a on odbija mrkvinu muhu.

Od začinskog bilja najbolji rezultat se postiže sadnjom kopra (mirođije) u blizini luka. Od ljekovitih biljaka uspješnim se pokazala sjetva gorušice  i blizina kombinacije mente i pelina.

Iskoristite neven i posijte ga na istu gedicu pored luka. Takođe, od nevena možete pripremati različite rastvore za tretiranje tokom leta lukove muhe. Ova sredstva svojim mirisom odbijaju ženke i ne dolazi do polaganja jaja na pera luka.


Comments