Šta uzgajati pored paprike?

 

Foto: Ranka Vojnović

Paprika je kraljica među povrćem i dosta je zahtjevna. Veliki uticaj na njen rast, razvoj, otpornost, prinos i kvalitet plodova imaju biljke koje uzgajamo pored.

Dobrim odabirom možemo povećati imunitet biljaka paprike, spriječiti pojavu infekcija, privući oprašivače ili otjerati štetočine.

Velka pomoć nam mogu biti začinske i aromatične biljke, cvijeće. Tako neven i dragoljub imaju važnu ulogu u odbrani od bijelih mušica i zemljišnih nematoda. Paprici veoma odgovara blizina začinskog bilja, poput: bosiljka, majčine dušice, origana, korijandera, majorana. Miris bosiljka tjera grinje i tripse. Neke začinske vrste intenziviraju rast biljaka paprike. To su ružmarin, origano i majoran. Sličnog dejstva su kamilica, kopriva i maslačak, ali oni imaju još jednu osobinu – ubrzavaju proces zrenja plodova.

Kopar pravi sjenu i čuva plodove od ožegotina, poboljšava okus plodova.

Hajdučka trava ili stolisnik privlači bubamare i druge insekte koji jedu lisne uši.

Od povrća na prvom mjestu su vrste iz porodica lukova. Odlični su bijeli i crveni luk. Nadam se da nisam dosadila sa svojim iskustvom kako rastvor bijelog luka izuzetno povoljno djeluje na paprike. Doslovno poslije 2 h tretiranja vidi se kako se grm paprike otvara, raste, dobija boju. Koristim ga za zaštitu paprika od bolesti, štetočina i kao biostimulator rasta. Kada lukovi rastu pored paprike štite je od lisnih ušiju, tripsa, grinja, nematoda, povećavaju imunitet biljke i manja je pojava infekcija. Vlasac će pozitivno uticati na okus plodova.

Kukuruz stvara jedinstvenu mikroklimu kada se sadi oko gredice i tokom vrelih dana dati neophodnu hladovinu. Ipak je potreban oprez. Kukuruzni moljac napada plodove i ako  u plodovima paprika pronalazite njegove larve izbjegavajte sadnju paprika u blizini kukuruza.

Budite obazrivi i kada je paradajz u pitanju. On djeluje pozitivno na papriku, ali imaju iste štetočine. Ima negativnu osobinu da privlači nematode na koje su paprike izuzetno osjetljive.


Comments