Zašto su tuje požutjele?

 


Tuje su idealne kao ukrasne biljke i kao žive ograde, ali smo svjedoci da su poslednjih godina izložene jakom napadu štetočina i pojavi bolesti što dovodi do pojave žućenja i propadanja. Međutim, uzroci žućenja i propadanja tuja nisu samo štetočine i bolesti.

Sada je idealno vrijeme da ih pregledamo poslije zime, a prije intenzivnog rasta. Možemo utvrditi kako su prezimjele i da li na njima ima pojave žutih i smeđih promjena. Ukoliko utvrdimo njihovo prisustvo neophodno je brzo djelovati kako bi spriječili širenje i propadanje biljaka.

Prvi korak je da stablo pažljivo pregledamo stablo. Da li su promjene prisutne na zelenim dijelovima ili površini stabla? Da li na površini drvenastih dijelova vidimo izbušene rupice? Bilo kakve promjene mogu biti pokazatelj da se nešto dešava i da je potrebno djelovati.

Uzrok nisu samo štetočine i bolesti

Veliki broj promjena je uzrokovan abiotskim faktorima. Promjena boje može biti uzrokovana starošću. Iglice imaju životni vijek između 3 i 6 godina. Obično su pozicionirane u središtu krošnje, bliže stablu. Stare iglice gube hlorofil i gube zelenu ili karakterističnu boju, a nove, nježno zelene boje, se pojavljuju. To je prirodan proces koji ne treba da nas zabrinjava. Stare, odumrle dijelove možemo pažljivo ukloniti i time doprinijeti boljoj ventilaciji unutrašnjosti.

Uklanjanjem odumrlih dijelova sprečavate pojavu trulenja i drugih obolenja, jer će padavine pokrenuti procese njihovog raspadanja čime se povećava kiselost i stvaraju optimalni uslovi za nastanak infekcija.

Promjena boje i odumiranje može biti uzrokovano i slabim usvajanjem vode i hranjivih materija tokom proljeća, jer se korijen još uvijek nije aktivirao. Neke vrste se promjenom boje prilagođavaju zimskim hladnim vremenskim prilikama i smanjenoj osvjetljenosti.

Na krošnji se mogu javiti i opekotine od jakog proljetnog sunca, ali i tokom vrelog ljeta.

Do propadanja dolazi i zbog pogrešno odabranog mjesta sadnje. Tujama ne odgovaraju pjeskovita, laka i glinovita, teška zemljišta. Najviše joj odgovaraju plodna zemljišta koja su dobro drenirana. Visok nivo podzemne  ne samo da će dovesti do pojave žutila već će doći i do uvenuća.

Kada je u pitanju ph reakcija poželjno da je neutralna. Na kiselom zemljištu brzo dobijaju smeđu nijansu, a na baznom košnja postaje žuta.

Tuje ne podnose preduboku i plitku sadnju, pregustu sadnju, hladovinu, mjesto gdje je stalno strujanje vjetra, posebno ako se radim o vrelom, ljetnom i zimskom, hladnom vjetru.

Nastaviće se...

Foto: Pixabay/AngelikaGraczyk


Comments