Kako popraviti "ćelava mjesta" na travnjaku?

 


Kada posijemo travu u dvorištu, voćnjaku ili na nekoj površini zbog mnogo faktora može doći do pojave „ćelavih mjesta“. To su dijelovi na kojima je trava slabije nikla i ostala je ogoljena zemlja.

Pored toga što ne djeluju lijepo, ovo su mjesto koja lako naseljavaju korovske vrste, što je potrebno spriječiti.

Gdje griješimo?

Mnogo je faktora koji mogu dovesti do toga, a jednu činimo sami. Brojni travnjaci, tek oformljeni, budu uništeni suviše ranom košnjom. Trava se pojavljuje u vidu jedne vlati, ali pravi rast korijena i ukorjenjavanje doživljava kada razvije najmanje tri lista. Košenje prije ukojenjavanja dovodi do uništavanja biljaka i ostaju ogoljenja područja.

Potrebno je sačekati da trava naraste najmanje 10 cm i da se izbokori prije nego što prvi put pristupite košnji.

Kako popraviti?

U slučaju da ćemo samo „ćelava mjesta“ ponovo zasijavati potrebno je parcelu pokositi prije sjetve, jer je nećemo moći kositi dok nova trava ne naraste bar 10 cm.

Takva mjesta ne treba prekopavati. Tako bi uništili travu koja je već nikla. Potrebno je vilama za prozračivanje razrahliti površinski sloj kako bi obavili sjetvu ili se ona obavlja namjenskom sijačicom koja unosi sjeme u zemlju.

Za sjetvu koristite sjeme iste trave ili smjese koju ste već sijali. Nakon zasijavanja nanesite tanji sloj zemlje, najbolje prosijane. Valjkom ili daskom koju ćete nagaziti pritisnite nanijetu zemlju kako bi se ostvario bolji kontakt sjemena sa zemljom. Nemojte gaziti cipelama, je možete odnijeti sjeme trave na đonovima.

Ako je potrebno dodajte đubrivo i dobro zalijte. Provjeravajte da li je površina dovoljno vlažna. U slučaju da se površina isuši obavite zalijevanje kako bi olakšali klijanje sjemena, nicanje i rast mladih biljaka trave.

Foto: Pixabay/Eugene_Bennan


Comments