Cvijet lipe - liječi i opušta

 

Procvjetala lipa Foto: Ranka Vojnović

Lipa – poznata drevna biljka koja privlači pažnju i savremenog čovjeka kao prirodni lijek i izvor opuštanja. Njen cvijet je nezamjenjiv saveznik u očuvanju zdravlja i ima pozitivan učinak na naš organizam. Posavjetujte se liječnikom oko njene upotrebe, jer nekim ljudima neće goditi. Naravno da će je u širokom luku zaobilaziti ljudi koji imaju alergiju na polen njenih cvjetova.

Cijenjeno i sveto drvo

Još od antičkih vremena je poznata ljekovitost ovog drveta, posebno njenih cvjetova. Na našim prostorima se smatrala svetim drvom.

Savremena istraživanja su pokazala da su cvjetovi bogati aktivnim sastojcima. Sadrže razne korisne materije, uključujući tiliacin glikozid, flavonoide, askorbinsku kiselinu, eterična ulja, tanine i vitamin A. Ovi sastojci doprinose širokom spektru ljekovitih svojstava cvijeta lipe.

Koristi se u medicini i kozmetici

Čaj od lipe, osim što je prijatnog ukusa s blagom aromom meda, ima dijaforetsko (izaziva znojenje), koleretsko (podstiče izlučivanje žuči i pojačava funkciju jetre), protuupalno i antipiretičko djelovanje. Preporučuje se ne samo kao samostalni lijek, već i kao dodatak drugim terapijama. U kozmetologiji se koristi za usporavanje procesa starenja, jačanje noktiju i kose.

Ljekovitost lipovih cvjetova

Najčešće se koriste cvjetovi koji su podjednako korisni za žene, čak i tokom trudnoće, i muškarce. Čaj se najčešće primjenjuje, pomaže kod ublažavanja prehlade, menstrualnih problema, ublažava tegobe meno i andropauze. Može biti od velike pomoći kod liječenja prostatitisa kod muškaraca.

Recept za čaja od lipe

Za pripremu ovog čaja će vam trebati 1do 2 kašičice osušenih cvjetova lipe prelivenih vrelom vodom, ostavljajući da odstoji 5 do 7 minuta. Dodatak meda ili limunovog soka po ukusu upotpunjuje aromu i korisna svojstva ovog napitka.

Kontraindikacije i mjere opreza

Iako ima mnoga pozitivna svojstva, cvijet lipe ima i kontraindikacije i moguće nuspojave. Prekomjerna konzumacija može rezultirati ozbiljnim nuspojavama, poput tahikardije. Također, moguće su alergijske reakcije, posebno kod osoba alergičnih na pčelinje proizvode.


Comments