Da li ste primijetili simptome hrđe na luku? Čime zaštiti usjev?

 

Simptomi hrđe na listu bijelog luka 

Foto: Ranka Vojnović

Povremene kiše povećavaju vlažnost što pogoduje pojavi hrđe luka – bolesti koju izazivaju gljivice iz roda Puccinia.

Radi se o dvije gljivice Puccinia porri i Puccinia alli koje izazivaju slične simptome u vidu tačkica hrđe na listovima.

Hrđi luka pogoduje kišovito i prohladno vrijeme

Pojavi infekcije pogoduje kišovito vrijeme  kada je temperatura niža ili umjerena kao što je slučaj u prethodnom periodu. Povoljni uslovi mogu dovesti do snažne infekcije koja na kraju dovodi do žućenja listova i njihovog propadanja. Obično ne ugine biljka, ali se prinos glavica izuzetno smanjuje.

Bolest se brzo širi, ako ne dođe do prestanka kiša i povećanja temperature. Na višim temperaturama gljivica usporava i zaustavlja razvoj.

Preventiva je obavezna

Preventivnu zaštitu možemo provoditi tako što ćemo smanjiti upotrebu azotnih đubriva, koristiti rastvor mlijeka i sode bikarbone za tretiranje. Za prihranu dodajte đubriva koja sadrže makro i mikroelemente. Za rastvor će vam trebati 1l mlijeka, 4 do 5 l vode i jedna supena kašika sode. Sve dobro izmiješajte kako bi se soda rastvorila.

Poštujte plodored i nikad ne sadite uzastopno lukove na isto mjesto, jer su ostavljene glavice, koje prezimljavaju, izvor zaraze za narednu sezonu.

Zaštita luka

Kad primijetimo prve simptome u zaštiti možemo koristiti razna sredstva. Namjenske preparate na bazi bakra, ali je potrebno poštovati karencu i ne koristiti luk u ishrani dok ne prođe naznačeni period.

Jednostavno sredstvo predstavlja sapunica od sapuna sa borovim katranom.

U borbi protiv ove bolesti luka je efikasna soda bikarbona. U 10 l vode rastvorite čašu (od 200 ml) sode bikarbone  i dobro okupajte biljke luka.

Sredstvo na bazi amonijaka se brzo priprema i dobro djeluje. Potrebno je jednu supenu kašiku amonijaka dodati u 10 l vode, dobro promiješati. Tretiranje se obavlja prskalicama koje daju sitne, fine kapi poput izmaglice koja će pokriti listove.


Comments