Foto: Ranka Vojnović
Povremene kiše povećavaju
vlažnost što pogoduje pojavi hrđe luka – bolesti koju izazivaju gljivice iz
roda Puccinia.
Radi se o dvije gljivice
Puccinia porri i Puccinia alli koje izazivaju slične simptome u vidu tačkica
hrđe na listovima.
Hrđi luka pogoduje kišovito i prohladno vrijeme
Pojavi infekcije pogoduje
kišovito vrijeme kada je temperatura
niža ili umjerena kao što je slučaj u prethodnom periodu. Povoljni uslovi mogu
dovesti do snažne infekcije koja na kraju dovodi do žućenja listova i njihovog
propadanja. Obično ne ugine biljka, ali se prinos glavica izuzetno smanjuje.
Bolest se brzo širi, ako ne
dođe do prestanka kiša i povećanja temperature. Na višim temperaturama gljivica
usporava i zaustavlja razvoj.
Preventiva je obavezna
Preventivnu zaštitu možemo
provoditi tako što ćemo smanjiti upotrebu azotnih đubriva, koristiti rastvor
mlijeka i sode bikarbone za tretiranje. Za prihranu dodajte đubriva koja sadrže
makro i mikroelemente. Za rastvor će vam trebati 1l mlijeka, 4 do 5 l vode i
jedna supena kašika sode. Sve dobro izmiješajte kako bi se soda rastvorila.
Poštujte plodored i nikad ne
sadite uzastopno lukove na isto mjesto, jer su ostavljene glavice, koje
prezimljavaju, izvor zaraze za narednu sezonu.
Zaštita luka
Kad primijetimo prve
simptome u zaštiti možemo koristiti razna sredstva. Namjenske preparate na bazi
bakra, ali je potrebno poštovati karencu i ne koristiti luk u ishrani dok ne
prođe naznačeni period.
Jednostavno sredstvo
predstavlja sapunica od sapuna sa borovim katranom.
U borbi protiv ove bolesti
luka je efikasna soda bikarbona. U 10 l vode rastvorite čašu (od 200 ml) sode
bikarbone i dobro okupajte biljke luka.
Sredstvo na bazi amonijaka
se brzo priprema i dobro djeluje. Potrebno je jednu supenu kašiku amonijaka
dodati u 10 l vode, dobro promiješati. Tretiranje se obavlja prskalicama koje
daju sitne, fine kapi poput izmaglice koja će pokriti listove.
Comments
Post a Comment