Da li ste počupali bijeli luk?

 



Vrijeme je čupanja ozimog bijelog luka/češnjaka. Mi smo najveći dio počupali i već smo na tim površinama posijali nove povrtne kulture. Kvalitet glavica koje ćemo koristiti zavisi od zrelosti, vremenskih uslova, tehnike berbe, sušenja i uslova čuvanja.

Čupanje glavica bijelog luka

U zavisnosti od sorte optimalno vrijeme čupanja glavica je kada dođe do polijeganja nadzemnog dijela ili kada on ima samo oko pet zelenih listova dok su ostali žuti i sasušeni.

Ove godine smo zbog učestale kiše povadili najveći dio i sad je na sušenju. Manji dio smo ostavili u zemlji, jer je nadzemni dio još uvijek sa zelenim listovima.

Problem koji se može javiti kada je bijeli luk zreo, osušenih listova, a velika vlaga zemljišta, obično poslije obilne kiše, je da dolazi do raspadanja omotača glavice i ispadanja čenova/čehnjeva. Ovakve glavice, natopljene vodom, se teže suše i podložnije su propadanju.

U zavisnosti od sorte, zemljišta i uslova uzgajanja na nekim površinama se glavice lako počupaju, dok je na drugim parcelama neophodna upotreba motika ili ašova. Pazite da prilikom vađenja glavice ostanu čitave.

Nakon vađenja glavice očistite od suvišne zemlje, trave i odstranite osušene nadzemne listove. Skratite korijenje, ali ostavite dužinu najmanje 1 do 1,5 cm. Potpuno odstranjivanje korijena stvara uslove za isušivanje i propadanje čenova.

Često ćete čuti savjete da se glavice operu i zatim suše, ali ako imate veće količine i nemate uslove da takve glavice pravilno sušite bolje je pranje izostaviti. Potrebno je samo očistiti glavice od zemlje, odsjeći korijen i nadzemni dio. Prilikom odsjecanja nadzemnog dijela rez napravite najmanje 3 cm iznad glavice. To će omogućiti da se dio stabljike osuši i zatvori glavicu što će spriječiti infekcije i propadanje čenova.

Odvojite sve oštećene i glavice sa promjenjenom bojom ovojnih listova (ako su smeđi ili ne odgovaraju sortnim karakteristikama).

Uslovi čuvanja

Da bismo sačuvali glavice potrebno je da obezbijedimo optimalne uslove. Čuvaju se u prohladnom, tamnom mjestu sa idealnom temperaturom za kratkotrajno skladištenje od 16 do 20°C.

Za duži period čuvanja temperature treba da je znatno niža, od 2 do 4°C. U ovakvim uslovima može da se čuva pet i više mjeseci uz redovno pregledanje i odstranjivanje sumnjivih glavica (koje pokazuju promjenu boje ili postaju mekane). Ozimi luk treba potrošiti do zime, jer je to vrijeme do kada ga treba posaditi.

Najčešće se čuvaju u drvenim gajbama u tankom sloju, upleten u vijenac, manjim snopićima, u teglama prethodno uvaljane u brašno. Najveći neprijatelj su previsoke i povećana vlažnost.

Osim toga, čenove možemo konzervisati na različite načine: kiseliti, čuvati u ulju, sirćetu, zamrzavati, sušiti.


Comments