Vrijeme je čupanja ozimog
bijelog luka/češnjaka. Mi smo najveći dio počupali i već smo na tim površinama posijali
nove povrtne kulture. Kvalitet glavica koje ćemo koristiti zavisi od zrelosti,
vremenskih uslova, tehnike berbe, sušenja i uslova čuvanja.
Čupanje glavica bijelog luka
U zavisnosti od sorte
optimalno vrijeme čupanja glavica je kada dođe do polijeganja nadzemnog dijela
ili kada on ima samo oko pet zelenih listova dok su ostali žuti i sasušeni.
Ove godine smo zbog učestale
kiše povadili najveći dio i sad je na sušenju. Manji dio smo ostavili u zemlji,
jer je nadzemni dio još uvijek sa zelenim listovima.
Problem koji se može javiti
kada je bijeli luk zreo, osušenih listova, a velika vlaga zemljišta, obično
poslije obilne kiše, je da dolazi do raspadanja omotača glavice i ispadanja čenova/čehnjeva.
Ovakve glavice, natopljene vodom, se teže suše i podložnije su propadanju.
U zavisnosti od sorte, zemljišta
i uslova uzgajanja na nekim površinama se glavice lako počupaju, dok je na
drugim parcelama neophodna upotreba motika ili ašova. Pazite da prilikom
vađenja glavice ostanu čitave.
Nakon vađenja glavice očistite
od suvišne zemlje, trave i odstranite osušene nadzemne listove. Skratite korijenje,
ali ostavite dužinu najmanje 1 do 1,5 cm. Potpuno odstranjivanje korijena
stvara uslove za isušivanje i propadanje čenova.
Često ćete čuti savjete da se
glavice operu i zatim suše, ali ako imate veće količine i nemate uslove da
takve glavice pravilno sušite bolje je pranje izostaviti. Potrebno je samo
očistiti glavice od zemlje, odsjeći korijen i nadzemni dio. Prilikom odsjecanja
nadzemnog dijela rez napravite najmanje 3 cm iznad glavice. To će omogućiti da se
dio stabljike osuši i zatvori glavicu što će spriječiti infekcije i propadanje
čenova.
Odvojite sve oštećene i glavice sa promjenjenom bojom ovojnih listova (ako su smeđi ili ne odgovaraju sortnim karakteristikama).
Uslovi čuvanja
Da bismo sačuvali glavice potrebno
je da obezbijedimo optimalne uslove. Čuvaju se u prohladnom, tamnom mjestu sa
idealnom temperaturom za kratkotrajno skladištenje od 16 do 20°C.
Za duži period čuvanja temperature
treba da je znatno niža, od 2 do 4°C. U ovakvim uslovima može da se čuva pet i
više mjeseci uz redovno pregledanje i odstranjivanje sumnjivih glavica (koje
pokazuju promjenu boje ili postaju mekane). Ozimi luk treba potrošiti do zime,
jer je to vrijeme do kada ga treba posaditi.
Najčešće se čuvaju u drvenim
gajbama u tankom sloju, upleten u vijenac, manjim snopićima, u teglama
prethodno uvaljane u brašno. Najveći neprijatelj su previsoke i povećana
vlažnost.
Osim toga, čenove možemo
konzervisati na različite načine: kiseliti, čuvati u ulju, sirćetu, zamrzavati,
sušiti.
Comments
Post a Comment