Pšenici cijena blago raste u Evropi

 


Na svjetskom tržištu poljoprivrednih proizvoda cijene pšenice su u porastu. Cijene kukuruza diktiraju očekivanja žetve u USA i regionu Crnog mora.

Loš prinos u Francuskoj i egipatska kupovina diktiraju cijene pšenice

Na pariškom Matif-u cijena pšenice je danas u 18 h iznosila 216,50 €/t za septembarske ugovore, dok je cijena za decembarske ugovore bila 226,25 €/t. Blagom porastu je kumovala i vijest koja je u utorak stigla iz Francuske o katastrofalnoj žetvi hljebne žitarice. Očekuje se da će prinos u ovoj zemlji pasti na 25,17 miliona tona, što je skoro izjednačeno sa najlošijom žetvom 1983. godine.

Veliki uvoznik pšenice, Egipat, ima praksu da raspisuje tender za kupovinu svake dvije sedmice, a utovar se realizuje nekoliko sedmica kasnije. Ovaj put su napravili izmjenu i naručili veće količinu 3,8 miliona toma pšenice, što treba da bude isporučeno do aprila 2025. godine. Analitičari vjeruju da je to posledica očekivanja rasta cijena u budućnosti. Najveći dio pšenice ova zemlja uvozi iz Rusije, a manji ostatak iz crnomorskog regiona. Zbog toga ovaj tender nije imao veliki uticaj na cijenu u zapadnoj Evropi i USA. Alžir i Jordan su ove sedmice na tržištu sa daljim tenderima. I ovdje, pšenica iz Crnog mora ima najveću šansu.

S druge strane Atlantika, na čikaškom CboT-u, cijena pšenice je sinoć, 7.8.2024. godine, u 20 h bila u blagom padu i iznosila 181,05 €/t za septembarske ugovore. Cijena za decembarske ugovore je takođe imala blagi pad i zaustavila se na 189,03 €/t.

Cijenu kukuruza diktira žetva

Očekivana žetva kukuruza na američkom kontinentu i crnomorskom regionu diktira cijene. Očekuje se da će žetva u USA biti izuzetna. U ponedeljak se očekuje objava USDA izvještaja što će uticati na cijenu.

Kukuurz se na Matif-u prodavao za 204 €/t za novembarske ugovore, dok je za decembarske koštao 209,75 €/t. To je blagi rast. Razlog tome je najava loše žetve u Rumuniji, Bugarskoj, Ukrajini i Mađarskoj zbog suše.

Na američkoj berzi cijena je u blagom padu i za septembarske ugovore je iznosila 138,12 €/t, a za decembarske 144,42 €/t.

Rast cijene uljane repice i pad cijene soje

Pad cijena na tržištu uljane repice je zaustavljen. U Evropi cijena uljane repice je porasla na 469 €/t za novembarske ugovore. Na ICE berzi u Winnipegu cijenu repice je podržavalo čikaško sojino ulje i slabiji kanadski dolar. Novembarska cijena fjučersa porasla je 594,60 C$/t.

NA CboT-u soja je koštala 343,17 €/t, što je nastavak pada.


Comments