Trulež glavice kupusa: Tajna koja se otkriva tek prilikom rezanja

 


Tekst je preuzet sa terraviva.ba

Sada je vrijeme svježih glavica kupusa i kupujemo ga za potrošnju u svježem stanju, pripremu raznih jela i zimnice. Međutim, često se možemo susresti sa glavicama koje izgledaju zdravo, ali njihova unutrašnjost donosi razočaranje, ili imaju vidljive simptome biljnih bolesti.

Problemi nastaju još u polju

Često ćemo se susresti sa bolestima kupusu koje izazivaju bakterije, virusi, gljivice i drugi prouzrokovači. Simptomi se pojavljuju u širokoj lepezi, od jednostavnim pjega sa promijenjenom bojom do potpuno uništene, trule glavice. Veoma često oboljenje je vlažna ili mokra trulež kupusa koju izaziva bakterija Pectobacterium (ranije Erwinia) carotovora. Ovo oboljenje se javlja u drugom dijelu vegetacije i tokom skladištenja.

Simptomi se mogu podijeliti u dva tipa. Prvi tip karakterišu pjege koje se javljaju na rubovima listova. Dolazi do sušenja listova i pojave neprijatnog mirisa. Simptomi se prošire na cijelu glavicu koja na kraju propada. Drugi tip ima skrivene simptome u unutrašnjosti glavice, a infekcija prodire u blizini zemlje ili kroz oštećenja od insekata i drugih štetočina.

Bolesti su podložnije sorte rane, srednje rane i srednje grupe zrenja. Takođe, pojavi doprinosi pretjerano đubrenje azotnih đubriva. Previše azota intenzivira rast, ali ćelije listova imaju slabiju mehaničku strukturu i bakterije lakše prodiru u tkivo lista.

Neprijatno iznenađenje

Ponekad je teško prepoznati da je glavica zaražena. Vanjski listovi izgledaju zdravo, ali u unutrašnjosti se razvija infekcija koja dovodi do truleži i formiranja sluzave mase neprijatnog mirisa.

U početnim fazama teško je otkriti da u skladištu imamo ovakav kupus ili da smo ga kupili. Ponekad je samo miris pokazatelj da se nešto dešava u unutrašnjosti. Kada je bolest u početnoj fazi možemo odstraniti zaraženi dio i iskoristiti preostali dio za pripremu kuhanih jela.

Comments