Rikola, rukola ili riga je omiljena biljka koja se često koristi u salatama i jelima širom sveta. Njen karakterističan ukus, s blagom kiselošću i pikantnošću, može se pretvoriti u nepoželjnu gorčinu, što može pokvariti užitak u obroku.
Neukusni listovi
Ova povrtnica voli vlagu, a
suša može dovesti do povećanja koncentracije gorušičinog ulja, što rezultira
gorčinom. Čak i kratkotrajna suša može negativno uticati na ukus, pa je redovno
zalivanje ključno.
Izbjegavajte preguste sadnje,
jer biljke neće imati dovoljno prostora za rast. Razvijaju se manje biljke, sa
manjim listovima koji razvijaju gorak okus. Rikola voli zalijevanje po
listovima. Ako je u vrijeme rasta suša, gorčina će biti izraženija.
Nepoželjno je da se tretira hemijskim
pesticidima zbog zaštite od bolesti i štetočina. Ova povrtna vrsta najbolji
okus ima kada se uzgaja na prirodne načine. Za okus je važna pravovremena
berba. Stare biljke imaju gorke i grube listove koji nisu baš ukusni.
Comments
Post a Comment