Zašto je rikola gorka?

 


Rikola, rukola ili riga je omiljena biljka koja se često koristi u salatama i jelima širom sveta. Njen karakterističan ukus, s blagom kiselošću i pikantnošću, može se pretvoriti u nepoželjnu gorčinu, što može pokvariti užitak u obroku.

Neukusni listovi

Ova povrtnica voli vlagu, a suša može dovesti do povećanja koncentracije gorušičinog ulja, što rezultira gorčinom. Čak i kratkotrajna suša može negativno uticati na ukus, pa je redovno zalivanje ključno.

Izbjegavajte preguste sadnje, jer biljke neće imati dovoljno prostora za rast. Razvijaju se manje biljke, sa manjim listovima koji razvijaju gorak okus. Rikola voli zalijevanje po listovima. Ako je u vrijeme rasta suša, gorčina će biti izraženija.

Nepoželjno je da se tretira hemijskim pesticidima zbog zaštite od bolesti i štetočina. Ova povrtna vrsta najbolji okus ima kada se uzgaja na prirodne načine. Za okus je važna pravovremena berba. Stare biljke imaju gorke i grube listove koji nisu baš ukusni.


Comments