Šta je posijano u bašti?

 


Ove godine, naša bašta je pravo malo carstvo, gdje svaki kutak ima svoju priču. Kao i obično, posijali smo razne vrste povrća i biljaka, ali ova sezona donosi jedan izazov - prekomjernu vlagu koja je pomalo odgodila planove. Kako smo pored rijeke podzemna voda je visoka, što uzrokuje probleme sa prekomjernom vlagom u proljeće. Međutim, ljubav prema uzgajanju povrća nikada ne prestaje, pa je svaki izazov zapravo samo još jedan korak na putu do plodova koje ćemo ubrati.

Iako se sjetva ove godine malo odužila zbog neobičnog vremena, osjećam veliko zadovoljstvo u svakom dijelu bašte. Ponekad priroda ima svoje ritmove, a naš je zadatak da budemo strpljivi i uživamo u svakom koraku tog procesa. Zadovoljstvo koje osjećamo kada vidimo plodove svog rada nije nešto što se može opisati riječima, ali je sigurno nešto što daje energiju i motivaciju da nastavimo s novim sjetvama i novim izazovima. Bašta je mjesto gdje se sve odvija u svom prirodnom ritmu kojeg treba poštovati.

Bob: Prva sjetva u našoj bašti

Jedan od prvih koraka bio je posijati bob, moju omiljenu zimsku mahunarku. Bob je biljka koja zahtijeva malo više pažnje, pa sam je, kao i obično, namočila tokom noći u čaj od kamilice. Zašto kamilica? Zbog svojih umirujućih svojstava, pomaže u boljoj klijavosti i sprečavanju bolesti. Sjetvu smo obavili sledećeg dana. Obično bob sijemo krajem februara, a ove godine početkom marta zbog prevlažnog zemljišta i morali smo sačekati da se prosuši. Sjetva tokom kasne jeseni ili zime kod nas nije prihvatljiva, jer bi sjemenke ili biljke boba propale, istrulile, tokom zime zbog previše vlage.

Niski grašak: Sjetva što ranije

Zatim smo posijali niski grašak. Ove godine je sjetva malo kasnila zbog prekomjerne vlage u zemlji, ali, kao i uvijek, vjerujem u prirodni ciklus i sve ono što ona može pružiti. Niski grašak obično brzo niče. Ne sijemo visoke sorte, jer ne želimo da gubimo vrijeme na postavljanje velike armature i poslije da je uklanjamo, takođe vegetacijski period je duži. Niske sorte imaju kraću vegetaciju i izbjegavaju neke bolesti i štetočine koji mogu uništiti usjev.

Posađen crveni i bijeli luk

Nakon graška, posadili smo crveni i bijeli luk. Ove biljke ne traže puno prostora, ali njihove koristi su neprocjenjive. Oba tipa luka su divna za svakodnevnu upotrebu, bilo da ih koristim u kuhanju ili kao začin za razna jela ili za zaštitu ostalog bilja. Osim njih, u bašti imamo luk vlasac (Majin luk – dobila sam busen od Maje), a nikli su i ukrasni lukovi.

Ozimi lukovi dobro napreduju.

Zelena salata: Nikla je na otvorenom

Zelena salata je, moj omiljeni znak proljeća. Hrskavi listovi su pravi su užitak za oči i nepce. Ove godine sam posadila nekoliko vrsta salate, pa će moja bašta biti bogat raznim teksturama i okusima, od nježnih, sočnih listova do hrskavih, svježih salata koje obožavam za ljetne obroke.

Jagode se bude

Jagode su ove godine malo sporije počele rasti, ali obećavaju da će uskoro prekriti baštu svojim plodovima. Na starim listovima se primjećuju simptomi pjegavosti, ali to je u našem kraju potpuno normalno. Ovoj bolesti odgovaraju uslovi i nemoguće je usjev potpuno odbraniti, a težimo da je zahvaćenih listova što manje. Kombinujemo preventivne mjere sa tretiranjem-najviše pripravkom od bijelog luka.

Raštika – kraljica zime

Na kraju, tu je raštika, koja mi je uvijek bila omiljena zbog svojih velikih listova i izuzetnih zdravstvenih svojstava. Posadila sam je sa posebnom pažnjom, jer je ova biljka pravi dar prirode. I sada, kako su izrasli njezini divni listovi, ne mogu da ne osjetim ponos. Ovo proljeće joj je zaista odgovaralo.




Comments