Ljuska crvenog luka kao prirodni štit i eliksir za vaše biljke

 


U vremenu kada se sve više ljudi okreće zdravijem načinu života i uzgoju vlastite hrane, raste i interesovanje za prirodne metode zaštite i stimulacije biljaka. Ako tražite način da vaša bašta bude bujna, otporna na bolesti i potpuno bez hemikalija, rješenje se možda već nalazi u vašoj kuhinji. Ljuska luka, često zanemarena i bačena u smeće, krije moćne sastojke koji biljke čine zdravijima, a zemljište plodnijim. Vrijeme je da ovu svakodnevni kuhinjski “otpadnu” sirovinu pretvorite u vrijedan prirodni fungicid, insekticid i stimulans rasta biljaka.

Ovo je jednostavan način da svojoj bašti date snagu prirode i oslobodite je opasnih hemikalija. Najbolja hrana dolazi iz zdrave zemlje, a zdrava bašta počinje malim, ali moćnim koracima, kad odlučite da sačuvate ljusku luka.

Skriveni heroj vaše organske bašte

Ljuska luka nije samo otpad, ona je prava mala riznica zdravlja za vaše biljke. Odlikuje se bogatim sadržajem minerala popu fosfora, kalijuma, željeza, vitamine kompleks B, A, C, zatim fitoncide, odnosno materije koje biljke koriste za odbranu od mikroorganizama i štetočina.

Recept je jednostavan i pristupačan svakome, a potrebno da operete čašu ljuske, stavite u posudu i prelijete sa 0,5 l vode. Zagrijavajte do ključanja i pustite da lagano kuha još 15 minuta. Zatim sklonite sa šporeta i stavite 2 h da odstoji i prohladi se, a zatim procijedite i čuvate u boci ili tegli koje možete zatvoriti čepom ili poklopcem. Ovako spakovan odvar možete da čuvate u frižideru do tri mjeseca.

Kada tečnost budete koristili, razblažite jeu omjeru 1:3 s vodom, pa zalijte ili poprskajte biljke. Već nakon nekoliko dana, primijetićete razliku. Biljke će izgledati zdravije, biće bujnije, a zemlja mirisnija jer ćete aktivirati bojne zemljišne mikroorganizme.

Šta će dobiti bašta?

Veliki je broj prednosti koji će dobiti vaša bašta nakon primjene ovog rastvora. Prije svega zahvaljujući antiseptičkim svojstvima fitoncida, bašta i voćnjak će biti zaštićeni od djelovanja brojnih prouzrokovača biljnih bolesti i štetnih insekata. Poboljšava se imunitet biljaka i one postaju otpornije na stres. Zbog sadržaja brojnih makro i mikro minerala obogaćuje zemljište i poboljšavaju mikrobiološku aktivnost.


Comments