U vremenu kada se sve više
ljudi okreće zdravijem načinu života i uzgoju vlastite hrane, raste i
interesovanje za prirodne metode zaštite i stimulacije biljaka. Ako tražite način
da vaša bašta bude bujna, otporna na bolesti i potpuno bez hemikalija, rješenje
se možda već nalazi u vašoj kuhinji. Ljuska luka, često zanemarena i bačena u
smeće, krije moćne sastojke koji biljke čine zdravijima, a zemljište plodnijim. Vrijeme je da
ovu svakodnevni kuhinjski “otpadnu” sirovinu pretvorite u vrijedan prirodni
fungicid, insekticid i stimulans rasta biljaka.
Ovo je jednostavan način da
svojoj bašti date snagu prirode i oslobodite je opasnih hemikalija. Najbolja
hrana dolazi iz zdrave zemlje, a zdrava bašta počinje malim, ali moćnim
koracima, kad odlučite da sačuvate ljusku luka.
Skriveni heroj vaše organske
bašte
Ljuska luka nije samo otpad,
ona je prava mala riznica zdravlja za vaše biljke. Odlikuje se bogatim sadržajem
minerala popu fosfora, kalijuma, željeza, vitamine kompleks B, A, C, zatim
fitoncide, odnosno materije koje biljke koriste za odbranu od mikroorganizama i
štetočina.
Recept je jednostavan i
pristupačan svakome, a potrebno da operete čašu ljuske, stavite u posudu i
prelijete sa 0,5 l vode. Zagrijavajte do ključanja i pustite da lagano kuha još
15 minuta. Zatim sklonite sa šporeta i stavite 2 h da odstoji i prohladi se, a
zatim procijedite i čuvate u boci ili tegli koje možete zatvoriti čepom ili
poklopcem. Ovako spakovan odvar možete da čuvate u frižideru do tri mjeseca.
Kada tečnost budete
koristili, razblažite jeu omjeru 1:3 s vodom, pa zalijte ili poprskajte biljke.
Već nakon nekoliko dana, primijetićete razliku. Biljke će izgledati zdravije,
biće bujnije, a zemlja mirisnija jer ćete aktivirati bojne zemljišne
mikroorganizme.
Šta će dobiti bašta?
Veliki je broj prednosti
koji će dobiti vaša bašta nakon primjene ovog rastvora. Prije svega zahvaljujući
antiseptičkim svojstvima fitoncida, bašta i voćnjak će biti zaštićeni od
djelovanja brojnih prouzrokovača biljnih bolesti i štetnih insekata. Poboljšava
se imunitet biljaka i one postaju otpornije na stres. Zbog sadržaja brojnih makro
i mikro minerala obogaćuje zemljište i poboljšavaju mikrobiološku aktivnost.
Comments
Post a Comment