Šta trebate znati o sjetvi i uzgoju slanutka?

 


Slanutak ili leblebija Cicer arietinium je biljka s bogatom istorijom i izvanrednim okusom koji je stekao popularnost u mnogim kulturama. Njegovi plodovi koriste se u različitim jelima, a sve više vrtlara odlučuje se za njegov uzgoj zbog njegovih minimalnih zahtjeva i brojnih koristi za zemljište. Odličan je izbor za uzgoj na sušnim i slabijim zemljištima.

Izuzetno je hranjiv, a često ga koriste vegani i vegetarijanci zbog visokog sadržaja proteina. Osim što je bogat vlaknima, sadrži i važne minerale poput magnezijuma, fosfora i željeza. Zbog svoje nutritivne vrijednosti, slanutak je ključni sastojak u mnogim jelima, poput humusa, salata, juha i variva. Njegov blagi orašasti okus čini ga odličnim dodatkom i slanim i slatkim jelima.

Veoma je otporna vrsta koja se može uspješno uzgajati na siromašnijem zemljištu, jer obogaćuje zemljište azotom. Pripada porodici mahunarki. Uz pravilnu pripremu zemljišta, sjetvu i minimalnu njegu, slanutak će vas nagraditi zdravim plodovima koji su bogati nutrijentima. Uživajte u plodovima vlastitog truda i pripremite razne zdrave obroke s ovim superhranom!

Odlično podnosi sušu

Vrsta koja se donedavno činila zaboravljenom na našim prostorima, ali se vratila u velikom stilu. To je biljka koja se najbolje snađe u vrijeme suše, stoga je idealan za sušna ljeta i zemljišta. Korijen prodire u dubinu  oko 120 cm. Slanutak je odličan izbor za plodored, jer iza sebe ostavlja obogaćeno zemljište. Pazite na kvalitet zemljišta gdje ga sijete. Ako je previše teško, potrebno ga je pomiješati s pijeskom ili šljunkom kako bi se poboljšala drenaža.

Zemljište je najbolje obogatiti kompostom ili stajskim đubrivom prije sjetve koja se kod nas najčešće obavlja direktnom na otvorenom. Sjetva slanutka obavlja se od februara do marta u središnjim predjelima, dok se u južnijim područjima može obaviti u jesen. Prilagodite se klimatskim i vremenskim prilikama. Svjedoci smo da 2025. godina kasni. Sjeme se sije u redove na razmak od 30 do 40 cm, a dubina sjetve treba biti oko 4 do 6 cm. Slanutak klija već na 10 °C, a za uspješan rast zahtijeva puno sunčeve svjetlosti.

Njega i održavanje slanutka tijekom rasta

Nije zahtjevna vrsta, ali osnovna održavanja su ključna za dobar urod. Redovito okopavanje i rahljenje oko biljaka omogućava lakši dolazak vlage do korijena i sprječava rast korova. Iako je otporan na sušu, povremeno zalijevanje može biti korisno, pogotovo prije cvjetanja, kako bi se spriječilo da osnova biljke ostane previše suha. Slanutak nije sklone napadima štetnika, ali je uvijek dobro pratiti stanje biljaka i poduzeti preventivne mjere ako primijetite bilo kakve probleme.

Berba se obavlja četiri do šest mjeseci nakon sjetve, oko juna i jula. Kada biljke postanu žute i mahune se osuše, to je znak da je vrijeme za berbu. Slanutak se berbe ručno, čupajući biljke s korijenom. Nakon što ste ubrali slanutak, ostavite ga da se osuši na suncu. Skladištenje slanutka može se obaviti na suhom, hladnom i tamnom mjestu, gdje će zrna ostati očuvana do sljedeće sjetve.


 


Comments