Crveni luk ovog ljeta

 

Foto: Ranka Vojnović

Berba crvenog luka je više od jednostavnog vađenja glavica iz zemlje. Ova godina je nezahvalna za uzgajanje povrća. Tamo gdje je zemlja loša, kao što je kod mene, listovi luka su već poprilično sasušeni. Glavice su ostale sitne zbog suše i visoke temperature.

Ako se vađenje glavica obavi prerano, luk neće razviti svoju zaštitnu košuljicu i brzo će propasti. Ako se zakasni, riskiramo gubitak okusa i pojačano klijanje. Prava berba ne samo da produžava vijek trajanja, već čuva sve ono što ste uložili. Međutim, problem je što je vegetacija prekinuta, glavica nije dostigla svoju punu veličinu, nije „obučena“.

Kako prepoznati zreo luk? Znakovi koji vas neće prevariti

Zrelost luka nećete pronaći u kalendaru, već u detaljima na vašim biljkama. Evo glavnih znakova da je luk spreman za vađenje iz zemlje:

1.   Listovi luka se savijaju i postaju žuti, gube turgor. Kad se otprilike dvije trećine perja povije prema zemlji i požuti, to je jasan znak da su lukovice sazrele.

2.   Kod zrelog luka vrat između glavice i lista postaje tanji, suh i više ne ispušta vlagu.

3.   Ovisno o sorti, ovojni listovi glavice dobiva zlatnu, bijelu, crvenu ili tamnoljubičastu, smeđu boju, što označava njegovu spremnost za berbu.

4.   Kada lišće više ne raste i biljka usporava svoj razvoj, vrijeme je za akciju.

Ukoliko želite najbolji okus i strukturu, berbu planirajte za suhe i tople dane. Lagano navlaženo zemljište dva dana ranije može olakšati vađenje, ali važno je da sam dan berbe bude bez kiše.

Vađenje glavica i čuvanje

Kada ste sigurni da je luk spreman, slijedi jednostavan ali pažljiv postupak. Uhvatite stabljiku pri dnu i lagano povucite. Ako je zemlja tvrda, raskopajte oko glavice kako biste je izvukli bez oštećenja. Glavicu luka očistite od zemlje. Skratite korijenje, ali ostavite najmanje 1,5 do 2 cm. Skratite i nadzemni dio, ostavite vrat iznad glavice. Dužina vrata je oko 3 cm. Ostavite luk nekoliko dana na suncu, ali ga sklanjajte tokom noći kako bi izbjegao vlagu i moguću trulež. Spreman je za skladištenje kada se vrat osuši, jer se glavica tako prirodno zatvori i nema prodora prouzrokovača bolesti, posebno trulenja.

Najbolje se čuva obješen u mrežastim vrećama, pletenicama ili u drvenim kutijama s dobrim protokom zraka.


Comments