Kako napraviti i koristiti prirodno folijarno đubrivo od pekarskog kvasca ili pepela?

 


Kvasac više nije samo saveznik u kuhinji, on se u svijetu baštovanstva, pretvara se u moćno sredstvo za jačanje biljaka, stimulaciju rasta i otpornost na bolesti. Folijarno đubrivo na bazi kvasca je prirodna i efikasna opcija koja može dati odlične rezultate uz minimalan trud. Ključ uspjeha nije samo u receptu, već i u tačnom tajmingu i pravilnoj primjeni. Uz malo pažnje i ovaj jednostavan recept, vaša bašta može da zablista zdravim listovima, bujnim rastom i bogatim rodom. Pazite da ne pretjerate sa primjenom, jer kvasac ima i negativnu stranu. O tome nekom drugom prilikom.

Zašto baš pekarski kvasac?

Bilo da je svjež ili suh on sadrži niz korisnih sastojaka: od aminokiselina i vitamina B kompleksa, do mikroelemenata poput cinka, magnezijuma i hroma. Biljke tretirane ovim rastvorom brže rastu, razvijaju jači imuni sistem i bolje podnose stresne uslove, poput suše ili napada bolesti.

Za pripremu folijarnog đubriva trebate: 100 g svježeg kvasca (ili 10 g suhog), dvije kašike šećera i 1 l tople (ne vruće) vode.

Kvasac izmrvite i pomiješajte sa šećerom u toploj vodi (oko 30 °C, što je dovoljno da se kvasac aktivira). Ostavite na toplom mjestu 2 do 3 h, vrijeme potrebno za fermentaciju. Dobiveni rastvor razrijedite vodom u omjeru 1:10. Uspite u prskalicu sa mlaznicom koja stvara magu kako bi se na biljkama formirao film koji pokriva vegetativnu masu. Napisala sma ranije recept đubriva od kvasca za zalijevanje biljaka.

Pravila folijarne primjene

Obratite pažnju na doba dana, vremenske uslove i temperaturu vode. Biljke tretirajte rano ujutro (nakon što rosa ispari) ili kasno uvečer, kada sunce više nije jako. Najbolje je odabrati oblačne, ali suhe dane. Izbjegavajte vjetar, kišu i direktno sunce. Koristite vodu čija se temperatura kreće između 20 i 25 °C. Voda ne smije biti pretopla, ali ni hladna. Idealna je kišnica ili odstajala voda.

Folijarna prihrana nije svakodnevna rutina. Preporučuje se jednom do dva puta mjesečno, ukupno do tri puta po sezoni. Izuzetno dobro djeluje na paradajzu, paprici, krastavcima, bobičastom voću kao što su jagode, grožđu, zatim na cvjetnim i ukrasnim vrstama.

A đubrivo od drvenog pepela?

Za dodatni mineralni poticaj tokom cvjetanja i plodonošenja, možete kombinovati tretman kvascem sa rastvorom od pepela koji je bogat fosforom, kalijem, kalcijem, raznim mikroelementima. U 1 l vrele vode potopite šolju drvenog pepela, povremeno promiješajte tokom dva do tri dana. Procijedite i razrijedite vodom u odnosu 1:10. Primjenjuje se dva do tri puta u sezoni u razmaku od 10 do 15 dana. Osim što jača biljke, ovo đubrivo poboljšava kvalitet plodova.

Još tekstova o đubrivu od pepela možete pročitati na mom blogu.


Comments