Fiziološko pucanje plodova,
naročito kod paradajza i bobičastog voća, jedan je od najčešćih i
najpodcjenjenijih problema koji se javljaju na plodovima paradajza i raznog bobičastog
voća. Iako se na prvi pogled čini kao estetski nedostatak, pukotine na
plodovima predstavljaju ulaznu tačku za fitopatogene mikroorganizme, ubrzavaju
propadanje, smanjuju tržišnu vrijednost i onemogućavaju čuvanje i transport.
Uzroka je mnogo, kao i preventivnih mjera.
Koji su razlozi nastanka?
Pucanje plodova najčešće
nastaje usled narušene ravnoteže između unutrašnjeg pritiska ploda i mehaničke
otpornosti njegove pokožice. Ključni uzroci uključuju:
Nagle oscilacije u vlažnosti
zemljišta je najčešći razlog. Nakon sušnog perioda, obilne padavine ili naglo,
intenzivno zalijevanje uzrokuju prekomjeran dotok vode u plod, koji se širi
brže nego što kožica može da izdrži.
Predugo ostavljanje zrelih
plodova na biljci povećava rizik od pucanja, jer se tkivo omekšava i gubi elastičnost.
Neravnomjerna ishrana, posebno
višak azota, podstiče bujan vegetativni rast i meko tkivo, dok deficit kalijuma
i kalcijuma slabi strukturu ćelijskih zidova, čineći kožicu ranjivijom.
Temperaturne razlike, posebno
u plastenicima, gdje su velike razlike između dnevnih i noćnih temperatura.
Povrede i stres usled
prekomjerne defolijacije, uklanjanja listova, kod paradajza ili iznenadno uklanjanje
većih grana može izazvati redistribuciju vode prema plodovima, što dovodi do
njihovog pucanja.
Plodovi najčešće pucaju
koncentrično oko peteljke (tzv. radijalno pucanje) ili dužinom ploda
(longitudinalno). Ovi oblici oštećenja ukazuju na specifičan uzrok. Koncentrične
pukotine su češće kod oscilacija u vlažnosti, dok su uzdužne češće kod problema
sa ishranom.
Kakve preventivne mjere preduzeti?
Smanjenje učestalosti pucanja
plodova zahtijeva kombinaciju pravilne agrotehnike, prilagođenih sortimenata i
praćenja mikroklimatskih uslova.
Upravljanje navodnjavanjem je
ključno. Primijeniti režim redovnog, umjerenog zalijevanja bez velikih
oscilacija. Idealno je koristiti kap po kap sistem za postepeno dodavanje vode
u zoni korijena, što treba osigurati stabilnost u snabdijevanju vodom.
Prekrivanje površine zemlje pomaže
u stabilizaciji vlažnosti zemljišta i sprječava pregrijavanje zone korijena.
Regulišite ishranu biljnim
hranivima i njihovu raspodjelu prema fenofazama biljke. Posebno voditi računa o
balansu tri makroelementa: azota, kalijuma i kalcijuma. Izbalansiranom
folijarnom ishranom možete brzo reagovati i umanjiti posledice.
Birajte sorte paradajza i
bobičastog voća sa otpornošću na pucanje, naročito u regijama sa promjenjivim
klimatskim uslovima. Krupnoplodne sorte, iako atraktivne, često su osjetljivije
na ovu pojavu.
Zaštitne mreže protiv ptica i
insekata, pravilno provjetravanje plastenika, i blagovremeno uklanjanje
zaraženih ili oštećenih plodova su ključni za prevenciju sekundarnih infekcija.
Podržite rad ovog bloga
Foto: Pixabay
Comments
Post a Comment