Ako ste pročitali prethodni tekst, znate da sam napisala da smo posijali blitvu na novi dio bašte. Već
imamo gredicu na kojoj se blitva samo zasijava i ona je odavno nikla i lijepo
se razvila.
Na fotografiji je blitva koju smo „neplanirano“ posijali. Kako?
Kantica sa sjemenkama ostala
je pored otvorenog prozora, kiša je pala i pokvasila ga. Sjeme je počelo da
klija i bilo je ili baciti sjeme ili ga posijati. Priroda je rekla svoje, a mi
smo je poslušali i posijali je. U pitanju je srebrnolisna sorta koja dobro podnosi
niske temperature.
Mlade biljčice blitve su
nikle. Hoće li preživjeti zimu? To će zavisiti od vremenskih prilika, ali uz
malo sreće i pažnje imamo dobre šanse! Ipak je nikla u oktobru. Plan je da, ako
to vrijeme dozvoli, rasadimo blitvu. Jedan dio ćemo posaditi na otvorenom, a
drugi dio pod niski tunel.
Blitva je savršena za bašte i balkone
Ona je pravi izbor, ako
tražite povrće koje se lako uzgajan ne traži mnogo brige, neće vam oduzeti
mnogo vremena, možete da je jedete cijelu zimu i proljeće. Možete je uzgajati
na balkonu, izuzetno je dekorativna u saksijama.
Njeni listovi su prava
superhrana, jer su bogati vitaminima A, C, K, raznim mineralima, poput željeza.
Sadrži dosta antioksidanata. I ono što je moram istaći je da kada nema svježeg
povrća i kada nam se organizam umori od zimske hrane njeni svježi listovi su
pravo osvježenje. Brzo raste i za berbu dospijeva za nešto manje od dva
mjeseca.
Presađivanje blitve
Na slici možete da vidite da
je pregusto nikla. Ipak, je sjemena bilo previše i zauzela bi veliki prostor.
Išli smo vođeni mišlju da ne bacimo sjeme. Obično se mlade biljčice blitve
presađuju kada formiraju tri do pet listova. Tada im je i korijen dobro
razvijen. Mlade biljčice s tri lista su još uvijek nježne i treba ih pažljivo
presaditi.
Ono što je problem kod nas je
da je zemlja ekstremno suha, zbijena. Ne da se ne može raditi s njom, ne može
se orati. Ostaje nam samo da čekamo kišu. Nadamo se da će biljke do tada
narasti i ojačati. Prilikom sadnje ćemo dodati peletirani goveđi stajnjak.
Zašto ovo đubrivo? Iz praktičnih razloga. Najlakše je doći do njega, a nismo
imali vremena da nešto pripremamo. Kompost smo već iskoristili i podijelili.
Blitva će ispod tunela biti
zaštićena od mraza, hladnog vjetra i snijega. Biljkama će biti toplije, nego da
su izložene na otvorenom polju. I ono najbitnije, moći ćemo je brati ranije
nego one na otvorenom polju.
Comments
Post a Comment