Nikla je blitva!

 


Ako ste pročitali prethodni tekst, znate da sam napisala da smo posijali blitvu na novi dio bašte. Već imamo gredicu na kojoj se blitva samo zasijava i ona je odavno nikla i lijepo se razvila.

Na fotografiji je blitva koju smo „neplanirano“ posijali. Kako?

Kantica sa sjemenkama ostala je pored otvorenog prozora, kiša je pala i pokvasila ga. Sjeme je počelo da klija i bilo je ili baciti sjeme ili ga posijati. Priroda je rekla svoje, a mi smo je poslušali i posijali je. U pitanju je srebrnolisna sorta koja dobro podnosi niske temperature.

Mlade biljčice blitve su nikle. Hoće li preživjeti zimu? To će zavisiti od vremenskih prilika, ali uz malo sreće i pažnje imamo dobre šanse! Ipak je nikla u oktobru. Plan je da, ako to vrijeme dozvoli, rasadimo blitvu. Jedan dio ćemo posaditi na otvorenom, a drugi dio pod niski tunel.

Blitva je savršena za bašte i balkone

Ona je pravi izbor, ako tražite povrće koje se lako uzgajan ne traži mnogo brige, neće vam oduzeti mnogo vremena, možete da je jedete cijelu zimu i proljeće. Možete je uzgajati na balkonu, izuzetno je dekorativna u saksijama.

Njeni listovi su prava superhrana, jer su bogati vitaminima A, C, K, raznim mineralima, poput željeza. Sadrži dosta antioksidanata. I ono što je moram istaći je da kada nema svježeg povrća i kada nam se organizam umori od zimske hrane njeni svježi listovi su pravo osvježenje. Brzo raste i za berbu dospijeva za nešto manje od dva mjeseca.

Presađivanje blitve

Na slici možete da vidite da je pregusto nikla. Ipak, je sjemena bilo previše i zauzela bi veliki prostor. Išli smo vođeni mišlju da ne bacimo sjeme. Obično se mlade biljčice blitve presađuju kada formiraju tri do pet listova. Tada im je i korijen dobro razvijen. Mlade biljčice s tri lista su još uvijek nježne i treba ih pažljivo presaditi.

Ono što je problem kod nas je da je zemlja ekstremno suha, zbijena. Ne da se ne može raditi s njom, ne može se orati. Ostaje nam samo da čekamo kišu. Nadamo se da će biljke do tada narasti i ojačati. Prilikom sadnje ćemo dodati peletirani goveđi stajnjak. Zašto ovo đubrivo? Iz praktičnih razloga. Najlakše je doći do njega, a nismo imali vremena da nešto pripremamo. Kompost smo već iskoristili i podijelili.

Blitva će ispod tunela biti zaštićena od mraza, hladnog vjetra i snijega. Biljkama će biti toplije, nego da su izložene na otvorenom polju. I ono najbitnije, moći ćemo je brati ranije nego one na otvorenom polju.






Comments