Bosiljak - ljekovita biljka

Od bosiljka se za lijek uzima cijela mlada stabljika sa listovima i sjeme. Bosiljak ima aromatičan i osvježavajući okus. Najbolje ga koristit u svježem stanju, jer sušenjem gubi miris i okus. Biljke koje rastu na otvorenom su intenzivnijeg mirisa i okusa.

Sakuplja se rezanjem mladih grančica koje se suše, usitnjavaju i čuvaju u dobro zatvorenim posudama da ne gubi miris. Bere se u julu i avgustu. Najbolje ga je trgati,jer mu metal smanjuje aromatičnost zbog reakcije metala i bosiljka.

Bosiljak je biljka koja svojim mirisom odbija muhe, a u periodu cvjetanja privlači pčele. Dobar je susjed mnogim povrtnicama, kao što je npr. paradaz koga bosiljak i štiti i poboljšava okus.
Zahvaljujući sadržaju različitih materija bosiljak je izvanredna ljekovita biljka. Sadrži vitamine C, A, K, eterična ulja, tanin i gorke materije.

Čaj od bosiljka



Za čaj se prelije 1 kavena kašika biljke sa 2dl kipuće vode. Piti češće u toku dana. Ovaj čaj ublažava grčeve u želucu, olakšava mokrenje, poboljšava probavu i apetit, popravlja raspoloženje, liječi astmu, upalu bubrega, jača koncentraciju, pomaže kod migrena,depresije. Može da se koristi i za ispiranje usta kod upala i afti,promuklosti.

Kod prehlada i kašlja pije se čaj zaslađen medom.

Čaj od bosiljka i breze za upalu bubrega

Uzmu se jednaki dijelovi bosiljka i breze, od toga se odmjeri 1 čajna kašika i prelije sa jednom šoljom vrele vode.

Vino sa bosiljkom

 Vino u kojem je potopljena čitava biljka bosiljka tokom 8 do 10h u odnosu jedna šaka na 1l grije želudac i popravlja probavu.

Ukoliko se ovo vino  pomiješa sa jednakim dijelovima sa uljem lijek je protiv ostipacije kada se popiju 3 do 4 čašice dnevno.

Svježe lišće bosiljka

Ako lagano zgnječimo svježe listove stavimo u nos liječi od hunjavice.

Tinktura od bosiljka


Ova tinktura se koristi za dezinfekciju rana, kao oblog kod osipa ili ujeda insekata. Priprema se na načina da se uzme 20g sitno nasjeckanog bosiljka i potopi u 100ml 70% alkohola i ostavi 15 dana. Nakon tog perioda tinktura se procijedi i čuva u tamnim,staklenim bočicama.

Comments