Od bosiljka se za
lijek uzima cijela mlada stabljika sa listovima i sjeme. Bosiljak ima
aromatičan i osvježavajući okus. Najbolje ga koristit u svježem stanju, jer
sušenjem gubi miris i okus. Biljke koje rastu na otvorenom su intenzivnijeg
mirisa i okusa.
Sakuplja se rezanjem
mladih grančica koje se suše, usitnjavaju i čuvaju u dobro zatvorenim posudama
da ne gubi miris. Bere se u julu i avgustu. Najbolje ga je trgati,jer mu metal
smanjuje aromatičnost zbog reakcije metala i bosiljka.
Bosiljak je biljka
koja svojim mirisom odbija muhe, a u periodu cvjetanja privlači pčele. Dobar je
susjed mnogim povrtnicama, kao što je npr. paradaz koga bosiljak i štiti i
poboljšava okus.
Zahvaljujući sadržaju
različitih materija bosiljak je izvanredna ljekovita biljka. Sadrži vitamine C,
A, K, eterična ulja, tanin i gorke materije.
Čaj od bosiljka
Za čaj se prelije 1
kavena kašika biljke sa 2dl kipuće vode. Piti češće u toku dana. Ovaj čaj
ublažava grčeve u želucu, olakšava mokrenje, poboljšava probavu i apetit,
popravlja raspoloženje, liječi astmu, upalu bubrega, jača koncentraciju, pomaže
kod migrena,depresije. Može da se koristi i za ispiranje usta kod upala i
afti,promuklosti.
Kod prehlada i kašlja
pije se čaj zaslađen medom.
Čaj od bosiljka i breze za upalu bubrega
Uzmu se jednaki
dijelovi bosiljka i breze, od toga se odmjeri 1 čajna kašika i prelije sa
jednom šoljom vrele vode.
Vino sa bosiljkom
Vino u kojem je potopljena čitava biljka
bosiljka tokom 8 do 10h u odnosu jedna šaka na 1l grije želudac i popravlja
probavu.
Ukoliko se ovo
vino pomiješa sa jednakim dijelovima sa
uljem lijek je protiv ostipacije kada se popiju 3 do 4 čašice dnevno.
Svježe lišće bosiljka
Ako lagano zgnječimo
svježe listove stavimo u nos liječi od hunjavice.
Tinktura od bosiljka
Ova tinktura se
koristi za dezinfekciju rana, kao oblog kod osipa ili ujeda insekata. Priprema
se na načina da se uzme 20g sitno nasjeckanog bosiljka i potopi u 100ml 70%
alkohola i ostavi 15 dana. Nakon tog perioda tinktura se procijedi i čuva u
tamnim,staklenim bočicama.
Comments
Post a Comment