Voda za zalijevanje rasada?




Odlučili smo se da uzgajamo svoj rasad povrća ili cvijeća ili bilo kojeg drugog bilja. Čim posijemo sjemenku u zemlju susrešćemo se sa potrebom za vodom. Posijanu sjemenku je potrebno zaliti odgovarajućom vodom. Mnogi će reći voda kao voda, ali nije tako. Pored samog zalijevanja važan je i kvalitet vode. Najbolje bi bilo koristiti kišnicu ili vodu od otopljenog snijega i to samo ako se nalazimo daleko od gradova i saobraćajnica.

Šta kada imate samo vodu iz česme?

Veliki broj amaterskih baštovana ima dostupnu samo česmovaču. Voda iz česme ima prednost – lako je dostupna. Da li je pogodna za zalijevanje rasada? Nije. Voda iz česme sadrži hlor, a često i previše kalcijuma. Upravo je kvalitet vode presudan za gajenju rasada.

Postoji nekoliko tajni koji se tiču vode, a koje pasionirani uzgajivači biljaka koriste.

Staklenu posudu sa vodom iz česme stavite na osunčano mjesto tokom 3 do 4h kako bi se hlor oslobodio iz vode i smanjio njegov sadržaj. Druga mogućnost je da ostavite vodu u otklopljenoj posudi tokom noći kako bi hlor ispario.

Nakon toga voda se stavlja u zamrzivač. Najjednostavnije je vodu držati u plastičnim bocama koje ne punite u potpunosti. Voda se tokom zamrzavanja širi. Nakon nekoliko dana bocu sa zaleđenom vodom izvadite i pustite da se odledi.  Vodu sa površine izlijte i koristite vodu za zalijevanje. U boci neka ostane 2 do 3 cm vode. Ne tresite i ne miješajte odleđenu vodu, jer će nečistoće i loše komponente biti na površini ili na dnu.


Temperatura vode za zalijevanje treba da odgovara sobnoj temperaturi, a najbolje je da je temperatura vode između 20 i 25ºC.

Comments