Jabuka - kraljica zime




Plod jabuke se koristio kao prvo ljekovito sredstvo u narodnoj medicini. Kada govorim o plodu jabuke to se odnosi na plodove koji su sa stabla koje nije tretirano pesticidima, koje nije đubreno mineralnim đubrivima koja se koriste u savremenoj poljoprivredi. Samo takav plod je izvor zdravlja.

Simbol vječne mladosti

Jabuka je poznata kao „čistač krvi“. Ona smanjuje sadržaj lošeg holesterola u krvi, jača srce. Odlikuje se bogatim sadržajem vitamina, minerala, kiselina, pektina.

Ukoliko svako jutro pojedemo svježu jabuku na gladan stomak ona liječi od raznih oboljenja. Nakon jedenja jabuke ne treba ništa jesti sledećih 20 minuta kako bi se ispoljio efekat jabuke i organizam usvojio korisne materije.

Miran san će vam osigurati jabuka koju pojedete uveče.

Protiv anemije

Ako narendanu jabuku prelijemo sokom od pola limuna, kašičicom soka od drenjina i kašikom šumskog meda dobićemo odličan doručak koji poboljšava krvnu sliku i eliminiše anemiju. Ovako pripremljen obrok se jede svako jutro na gladan stomak.

Jabuka reguliše opstipaciju

Tradicionalni recept koji rješava probleme opstipacije ili hroničnog zatvora je da se svako veče prije spavanju pojedu 2 do 3 pečene jabuke.

Kao obrok može da se konzumira pečena jabuka sa crnim hlebom ili kašom od žitarica (ječam, raž ili pšenica).

Kompot od jabuke – idealno piće za zimske dane

Ovo je savršen kompot za zimske dane koji mogu koristiti sve generacije, a koji ubrzava metabolizam, reguliše rad crijeva i bićete siti. Kompot pozitivno djeluje na krvotok i srce.
Za kompot odaberite kiselije jabuke. Kompot od kiselih jabuka je ukusniji.

Jabuke oprati, ukloniti sjemenu kućicu i isjeći na kriške. Ukoliko želite jabuke možete oguliti. Obavezno dodajte oguljenu koru od jabuke, jer se u kori nalaze mnogi korisni sastojci (pektin). Osim toga, okus kompota u kojem su kuvane oguljene kore će biti prijatniji.

U vodu u kojoj kuvate kriške jabuke možete dodati malo cimeta, soka od limuna.  Kompot je gotov kada su kriške jabuke skuvane i mekane. Topao kompot zasladite medom.

Comments