Uzgajanje rasada - problem sa polijeganjem rasada

 



Kod uzgajanja rasada povrća susrećemo se sa raznim problemima, a mlade biljčice često stradaju od pojave bolesti polijeganja rasada. Javlja se u plastenicima i kod uzgoja na otvorenom. Najviše su pogođeni paprika, paradajz, krastavac, patlidžan i kupus. Bolest izaziva gljivca Pythium.
Kakvi uslovi su preduslov polijeganja rasada?
Pored spora gljivice moraju biti ostvareni uslovi koji omogućuju njen rast. Najveći uticaj imaju nagla kolebanja temperature i snabdjevenosti vodom. Slijede prekomjerna prihrana azotnim đubrivima, nedostatak ili višak drugih hraniva, slaba cirkulacija vazduha ili provjetravanja, nedovoljna osvjetljenost.
Kako prepoznati zaražene mlade biljčice?
Među rasadom mogu da se vide polegle biljke po površini supstrata, a takva pojava se veoma brzo širi. Simptomi su vidljivi u promjeni boje između korijena i stabljike i na tom mjestu dolazi do polijeganja. Korijen j prizemni dio su vodenasti, gube mehaničku čvrstoću i trule.
Kako spriječiti i liječiti?
Prvi korak u sprečavanju pojave ovog oboljenja je dezinfekcija supstrata, održavanje uslova klijanja, nicanja i rasta u optimalnim rasponima. Dezinfekcija supstrata se obavlja biološkim metodama (zagrijanom vodenom parom ili termičkom obradom i drugim metodama). Profesionalni povrtlari ili kupuju gotov dezinfikovan supstrat ili ga sami dezinfikuju upotrebom hemijskih sredstava, obično dva do tri dana prije sjetve.
Tretmani poslije nicanja se obavljaju raznim fungicidima na bazi prirodnih sredstava (primjer z to je rastvor bijelog luka), sredstvima na bazi bakra.
Odličan video u kojem je prikazano kako gljivica funkcioniše i posledice.



Comments