Da li ćete sijati ljute paprike?

 



Ljute ili čili paprike ili volite ili ne volite. U mom slučaju je da ih obožavam uzgajati, ali ih ne jedem. Najviše ih koristim za pripremu prirodnih sredstava za zaštitu bilja, insekticida.

Sjeme ljutih paprika na fotografiji mi je poslao kolega kada je putovao preko okeana, ali sam zaboravila kako se zovu. Veoma su ljute, dovoljan je mali komadić da zaljute cijeli lonac vairiva. Plodovi su im prelijepi, u vidu malih olovčica koje su na početku potpuno crne boje, a zatim zelene i na kraju dobiju intenzivnu crvenu boju. Veoma su rodne.

Februarski dani pred nama su idealni da se započne sjetva. Ljute paprike imaju duži period klijanja i nicanja nego što je to slučaj sa slatkim sortama i hibridima paprika, zbog toga ih sijemo nešto ranije. Vrijeme sjetve je potrebno uskladiti sa našim mogućnostima sadnje. Da li ćemo ih posaditi u plastenik ili na otvoreno? Da li imamo plastenik sa sistemom zagrijavanja ili nemamo?

Kupite ili sami napravite dobar supstrat, jer će vas kvalitetan i dezinfikovan supstrat spasiti od velikih poblema i glavobolje zbog pojave bolesti i štetočina.

Osnovno je da imamo kvalitetno sjeme koje smo dezinfikovali potapanjem u čaj od kamilice ili u slab rastvor kalijum permanganata. Možete uzeti 1 l vode i u njemu rastvoriti 1 g kalijum permanganata. U ovom rastvoru se sjeme drži potopljeno 20 minuta. Sjemenke možemo naklijavati u vlažnoj krpi ili papiru zamotanim folijom ili najlon vrećicom.

Što je sorta ljuća to će duže trajati aktiviranje sjemena, klijanje, nicanje, rast i razvoj rasada Obično se u mom kraju, kontinentalni uslovi, sjetva obavlja od sredine do kraja februara ili do sredine marta u zavosnosti gdje ćemo rasad posaditi na stalno mjesto. Kada određujemo vrijeme sjetve potrebno je prvo odretiti približno vrijeme kada želimo da rasad posadimo na stalno mjesto. Osim ljutine na dužinu uzgajanja rasada utiče i da li se radi o ranoj ili kasnoj sorti. Za rane sorte će trebati manje dana, odnosno biće manja dužina proizvodnje rasada.

Prema mjesečevom kalendaru sjetva se obavlja kada Mjesec raste, a treba izbjegavati sjetvu kada je pun.






Comments