Da li naklijavate krompir?



Naklijavanje krtola nije obavezna mjera kod uzgajanja krompira. Većinom se za ovakvu pripremu krtola odlučuju profesionalci, jer imaju veću finansijsku korist od prodaje ranog mladog krompira. Kada se amaterski bavite uzgajanjem u svojoj bašti to i nije od presudnog značaja.

Razlika između naklijale i obične krtole je što nakon sadnje prva niče za nekih 15 dana, dok krtola bez klica niče za 30 ili koji dan više.

Sve ima svoje za i protiv. Ako ga sadite na otvorenom, postoji opasnost da će iznikle biljke da stradaju od mraza. Dok su obične krtole zaštićene u zemlji, niknu poslije mraza i u tom slučaju usjev može biti mnogo bolji.

Nama se desilo jedne godine da smo ga kasno posadili, poslednji u odnosu na imanja oko nas. Na svim parcelama je kompir nikao, osim našeg, i jedno jutro je veoma jak mraz uništio sve usjeve. Tako je naš krompir uspio nići poslije mraza, nastupili su topliji dani. Kod svih ostalih usjev se morao oporaviti i ponovo nići, ali po prinosu i otpornosti je daleko zaostajao.

Uzgajamo ga jer iz trgovine nikad nismo kupili kvalitetne krtole. Jeste zahtjevna kultura, ali i najlošiji iz naše baše je bolji nego da ga kupujemo. Ali svako za sebe treba odlučiti da li želi da uzgaja ovu povrtnu vrstu.

On ima i dobe osobine, ali ima i loše. Prije svega privlači štetočine. Ne samo krompirovu zlaticu, već žičare i brojne druge. Izvor je plamenjače kompira koja napada paradajz i patlidžan. Zdravlje bašte je lakše održavati kad u njemu nema krompira. I poštujte plodored, tako ćete spriječiti nakupljanje štetočina i bolesti.

Druga stvar koja igra bitnu ulogu u nicanju kompira je toplota zemljišta. U optimalnim uslovima, toplom zemljištu sa dovoljno vlage, razlika u nicanju može biti tek nekoliko dana.

Na vama je da li želite da obavite posao naklijavanja ili ne?

Što se mene tiče to ne radim. Dva su razloga.

Prvo je što ja nisam profesionalni uzgajivač  i nije mi bitna rana proizvodnja. Više vremena i rada ulažemo u neke druge proljetne poslove.

Drugi razlog je što je mjesto gdje čuvamo krtole za sjetvu samo od sebe u proljeće, kad se poveća temperatura, idealno za formiranje kvalitetnih klica. Poklopi se termin sjetve i kad krtole imaju dobre klice, rijetkost je da vidimo loše.

O tome kakve klice trebaju biti više u sledećem postu.


 

Comments