Kako razlikovati dobre i loše klice krompira?

 

Dobre, kvalitetne klice krompira

Na krtolama krompira se prirodno formiraju klice kako temperatura raste i približava se vrijeme sjetve. U slučaju da smo ih naklijavali znamo da to možemo obaviti i u slabo osvjetljenom prostoru koji ima odgovarajuću temperaturu, obično od 15 do 20 °C, i vlažnost vazduha. Klice se formiraju iz okca na površini krtole i predstavljaju najraniju fazu razvoja biljke.

Kako izgledaju loše klice?

Iskusni proizvođači će sa pojavom bijelih klica da obezbijede svjetlost, jer bez svjetlosti dobićemo izdužene, etiolirane (bijele, svijetle) i tanke klice. Ovo su loše klice koje se lako lome, nemaju mehaničku čvrstoću. Obično se prvo aktivira vršna klica, posebno kod sorti koje su kasne ili kod krtola koje su kasno izvađene iz zemlje, kasnije završavaju svoj period vegetacije.

Izdužene klice se lako oštete, slome, prilikom sadnje, podložne su truljenju, što može da se prenese na krtolu. Krompir će kasnije nići, je treba vrijeme da se aktivira klica iz rezervnih pupoljaka.

Katke, obojene i zdepaste dobre klice

Dobra klica je kratka, dužine do 2 cm,  zdepasta. Mora da ima boju koja je karakteristična za sortu. Ako je sorta crveno obojene pokožice, klica će biti crvenkaste boje. Kratke klice su jače, teže se otkidaju, ali brže napreduju kada obavimo sadnju u toplu i dovoljno vlažnu zemlju.

Foto: Pixabay.com/adege

Comments