Kako reciklirati stari supstrat za biljke u posudama?

 



Proljeće je period kada obavljamo presađivanje sobnog i drugog saksijskog cvijeća, a to iziskuje velike troškove za kupovinu kvalitetnog supstrata. Da bi smanjili finansijske izdatke možemo iskoristiti stari supstrat iz saksija biljaka koje presađujemo.

Kada biljku presadimo u novu saksiju preostaje supstrat ispunjen korijenjem i drugim krupnim ostacima (naručito se mogu naći kod nekvalitetnog supstrata). Zbog toga je potrebno uzeti metalno sito sa većim otvorima i prosijati. Sve korijenje, žilice i ostaci će ostati u situ i odbacićemo ih.

Prosijan supstrat treba sakupiti u vreću od debljeg najlona i preliti manjom količinom vrele vode pazeći da voda ne dođe u kontakt sa vrećom kako je ne bi otopila i oštetila. Sve dobro promiješajte. Tako ćete uništiti jaja, larve, lutke i odrasle insekte, kao i spore i micelije gljivica.

Vreću zavežite i ostavite napolju na sunčanom mjestu najmanje tri i najviše 21 dan. Prije upotrebe dodajte neki od regeneratora zemljišta kako bi poboljšali strukturu i druge karakteristike.

Nije ovo 100 % sigurna metoda za dezinfekciju supstrata ni revolucionarna, ali ga ponovno možete koristiti za manje osjetljive vrste ili pomiješati sa novim supstratom.


Comments