Koje povrće ne podnosi presađivanje?


 

Određene vrste ne podnose presađivanje i potrebno ih je sijati direktno na stalno mjesto ili kod proizvodnje rasada koristiti posude ili kontejnere sa rupama veće zapremine.

To se prije svega odnosi na tikve, tikvice, krastavce, dinje i lubenice. Ove kulture je bolje direktno posijati na stalno mjesto ili veće posude, bez pikiranja. Što se njihov korijen više oštećuje, to su negativne posledice izraženije.

U ovu grupu spada i patlidžan, koji ima osjetljiv korijen. Zbog toga njega ne pikiramo, već sijemo u veće posude.

Kod sjetve paradajza primijetićete da bolje raste i otporniji je na bolesti kada ga odmah sijemo u veće posude, odnosno preskačemo pikiranje. Iskusniji će reći da je čeri paradajz, koji se samozasijava, mnogo otporniji na plamenjaču nego biljke dobivene iz rasada, pikiranjem.

Foto:Pixabay/Sh2587


Comments