Povrće i temperatura

 



Temperatura ima veliki uticaj na klijanje, nicanje, rast, razvoj, cvjetanje, plodonošenje i sazrijevanje povrća. Vrste se razlikuju prema zahtjevima za toplotom i od toga zavisi kada ih sijemo ili sadimo u zatvorenom ili na otvorenom, da li možemo da ih uzgajamo zajedno u zatvorenom prostoru (plasteniku).

Prema potrebi za toplotom povrće dijelimo u tri grupe:

1.   Toploljubive vrste

U ovu grupu ubrajamo povrtne kulture koje potiču iz toplijih krajeva i zahtjevaju više temperature vazduha i zemljište. To su vrste koje uglavnom uzgajamo iz rasada ili se siju, sade, kada prođe opasnost od mraza, a zemljište i vazduh su dovoljno zagrijani.

Možemo reći da im odgovara prosječna temperatura od 18°C. To su: paprika, paradajz, patlidžan. U ovu grupu ubrajamo bundeve, tikvice, mahune, pasulj. Za njihov rast i razvoj je tokom dana potrebno od 20 do 24°C, dok je noću temperatura nešto niža, od 18 do 20°C.

Karakterističan predstavnik je paprika koja je veoma osjetljiva kada je temperatura u pitanju. Naše bake su nekad paprike sijale u stare šerpe koje su držale pored šporeta. Znale su koliko su osjetljive. Dok ne niknu potrebna im je temperatura između 23 i 25°C. Poslije nicanja temperatura se malo snižava na oko 20°C.

2.   Biljke sa umjerenim zahtjevom prema temperaturi

Ovo je veoma šarolika grupa, jer su neke vrste mnogo otpornije na niže temperature. U ovoj grupi su razne vrste lukova, poriluk, zelena salata, ali i cikla i krompir (strada od mraza,ali bolje raste na nižim temperaturama – krtole prestaju da se formiraju i rastu ako temperatura dostigne 28°C).

Prosječna temperatura koja im odgovara je 16°C tokom dana, a noću od 12 do 14°C.

3.   Vrste otporne na niže temperature

Kupus, kelj i ostale kupusnjače, keleraba su glavni predstavnici ove grupe. Kupus može da nikne kada je temperatura zemljišta 5°C. Optimalna dnevna temperatura za rast mladih biljaka je od 13 do 15°C, a noćna od 6 do 10°C.


Comments