Šta ćemo prvo posijati u bašti na početku godine?

 



Kada je u pitanju sjetva povrća na otvorenom februar je mjesec koji čekaju kontinentalci ili bolje reći kraj ovog mjeseca. Sjeme se sije direktno na pripremljenim gredicama ili mjestima.

Trenutak sjetve ranih kultura određuje temperatura zemljišta. Ona kroz nekoliko dana mora biti najmanje 5°C, jer je to minimalna temperatura klijanja za većinu kultura. Najbolja opcija je da sačekamo da se temperatura poveća za još nekoliko stepeni tokom nekoliko dana. To će sjemenu dati mogućnost da brzo klija i dođe do nicanja. Dugo zadržavanje sjemena u zemlji koje je hladno i vlažno je rizično zbog pojave truljenja, a sama klica je veoma osjetljiva i može lako da izmrzne.

Prvo se siju bob i grašak, jer oni podnose i kad je temperatura zemljišta nešto niža, posebno bob. Kod nas nije moguća sjetva boba i graška u jesen i da oni prezime. Imamo izražen problem podzemnih voda i pojedinih godina polja budu poplavljena tokom zime. Nema šanse da na njima povrće prezimi, osim na malim, uzvišenim mjestima.

Rana sjetva graška ima jednu važnu prednost, a to je da usjev u svom razvoju i plodonošenju izbjegava napad važnih štetočina i bolesti koje se javljaju kasnije kada su temperature vazduha više. Još jedna stvar oko sjetve graška je da sijemo samo niske sorte. One imaju manji period vegetacije, što je povezano sa izbjegavanjem štetočina i bolesti, potrebno je manje đubriva, a kod nas je zemlja veoma loša, i ne zahtjeva veliku i jaču armaturu, odnosno manje rada ulažete.

Za njima slijedi sjetva bijelog luka i zimske salate, zatim crvenog luka, rotkvica.

Foto: Pixabay/Hundva 


Comments