Zašto rasad slabo niče i raste? I dio

 



Uzgajanje rasada nije jednostavno i lako. Mnogo je faktora koji mogu dovesti do slabog nicanja i razvoja mladih biljaka.

Osnovni razlog koji dovodi do izostanka nicanja je klijavost sjemena koja može biti uslovljena starošću sjemena, načinu čuvanja, uzimanja, djelovanjem štetočina i pojavom bolesti. Starost sjemena može biti presudna, jer što duže stoji gubi klijavost. U zavisnosti od vrste i sorte sjeme može da sačuva klijavost jednu godinu, a druge vrste i preko deset godina. Uopšteno možemo reći da što je sjeme sitnije to se može kraće vrijeme čuvati da ostane klijavo.

Kvalitet supstrata ima veliki uticaj. Što je lošijeg kvaliteta, to je veći rizik propadanja sjemena tokom klijanja i mladih, izniklih biljaka.

Dubina sjetve mora biti prilagođena sjemenu. Sitno sjeme se sije pliće, a krupnije dublje. Dok neke vrste trebaju mrak i prekrivenost zemljom da klijaju i niknu, drugim vrstama je potrebno svjetlo. Njih prekrivamo tankim slojem zemlje ili se uopšte ne prekrivaju. Takvi su celer i bosiljak.

Nedostatak svjetlosti je problem u zimskim mjesecima i zbog toga postoji opasnost od izduživanja biljaka. Mlade biljčice se izdužuju u potrazi za svjetlošću. Takav rast slabi njihovu mehaničku strukturu tkiva i sklone su polijeganju i slabijem razvoju. Problem se može riješiti postavljanjem odgovarajućih lampi.

Foto: Pixabay/srauscher1011


Comments