Zašto rasad slabo niče i raste? II dio

 



Dva važna faktora klijanja, nicanja i rastu rasada su temperatura i vlažnost. Profesionalcima i iskusnim povrtarima je ovo poznato, ali ako po prvi put ove godine sijete to su dva faktora koja će biti presudna za uspjeh uzgajanja rasada.

Svaka vrsta ima optimalnu temperaturu klijanja i nicanja. Prosječno je oko 20°C. Paprika, krastavci i patlidžan su toploljubive kulture i za njih je optimalna temperatura klijanja od 25 do 28 °C. Informišite se o zahtjevima vrste koju sijete. Preko noći temperatura je niža za nekoliko stepeni.

Kada biljčice niknu temperatura potrebna za rast je nešto niža, jer su temperature potrebne za klijanje pretople za mlade biljke. Prosječna temperatura koja im odgovara je između 16 i 18 °C. 

Vlažnost supstrata, ali i vazduha mogu biti presudne. Kako bi se sjeme aktiviralo i krenuli procesi klijanja neophodno je da sjeme usvoji vodu. Međutim, previsoka vlažnost supstrata nije dobra jer je u kombinaciji sa toplotom odlučujuća za pojavu raznih oboljenja koja dovode do propadanja rasada. Kako bi se izbjegla pojava plijesni i bolesti potrebno je prilagoditi zalivnu normu i obezbijediti provjetravanje prostora.

Foto: Pixabay/annawaldi


Comments