Šta se dešava sa rasadom paradajza?

 


Jedna čitateljka je pitala šta se dešava sa rasadom paradajza. Zabrinuta je što se nakon nicanja nisu formirali listovi, a omotač sjemena je ostajao. 
Posledice možete vidjeti na biljčici u uglu. 

Ova pojava je česta kada se rasad uzgaja u kućama ili stanovima sa centralnim grijanjem  koje isušuje vazduh ili kada je slabo provjetravanje. Suv vazduh sasušuje omotač sjemena, on postaje čvrst i biljka ga ne može odbaciti. Kotiledoni listovi ostaju zarobljeni, što može dovesti do pojave zaostajanja razvoja ili propadanja mlade biljke.

Da bi spriječili ovu pojavu potrebno je da u bočicu sa rasprskivačem uspemo vodu i nekoliko puta u toku dana popršćemo biljke. Ne zaboravite adekvatno zalijevati rasad, je ni zemlja ne smije da se isuši.

Rezultat poslije nekoliko prskanja se vidi na biljčicama u sredini fotografije. Omotač je zbog vlaženja omekšao i kotiledoni listići ga odbacuju.

Još jedan problem sa uzgajanjem rasada u stanu ili kući je vidljiv na ovoj fotografiji. Vidi se biljka koja je izdužena, a da toga dolazi zbog slabije osvjetljenosti i visoke temperature, posebno tokom noći. Ovaj problem se rješava osvjetljenjem, promjene temperaturnog režima. Kada su dani topliji posude sa ovakvim rasadom možemo iznijeti na terasu. Niže spoljašne temperature će smanjiti intenzitet izduživanja.
Ako su biljke previše izdužene obavlja se pikiranje i biljka se posadi duboko, sve do kotiledonih listova. Pikiranje se obavlja poslije pojave pravih listova.

Hvala Z.V. što je dozvolila da podijelim fotografiju rasada paradajza.



Comments