O koprivi sam pisala mnogo
puta i uvijek joj se vraćam.
Jedinstvena, nenametljiva, a tako korisna biljka. Skoro da nema oblasti u kojoj
je možemo koristiti.
Pisala sam o njenoj upotrebi u poljoprivredi, pripremi đubriva, zaštiti
bilja, malčiranju, ali je ona izuzetno vrijedna kao lijek i hrana za nas.
Oprez, koprive!
Ove biljke imaju žarne ćelije na površini, a kontakt s
njima može biti veoma neprijatan. Neki ljudi skoro da ne reaguju, dok su drugi
veoma osjetljivi ili mogu imati alergijsku reakciju. Zbog toga uvijek nosite
deblje gumene rukavice kada ih berete kako bi se zaštitili ili barem najlon vrećicu
navucite na ruke.
Upravo osobina žarenja se koristi u narodnoj medicini
kod problema sa artritisom i oštećenja živaca.
Treba znati da mlade koprive i sasvim mladi vrhovi
nemaju žarne ćelije i neće vas ožariti. Kako bi uništili žareće ćelije kopriva
se zamrzava, suši, fermentiše, drobi ili blanšira u vreloj vodi.
Svježi sok od koprive
Jednostavan recept za pripremu svježeg soka sačuva ono
najbolje od ove ljekovite biljke. Sok je bogat mineralima, antioksidansima,
raznim korisnim materijama. Poboljšava imunitet i jača kosti, zube, nokte kosu i poboljšava oporavak poslije bolesti i
fizičkog napora. Pomaže detoksikaciju jetre i bubrega. Ima veliki značaj za vrijednost
željeza u organizmu. Djeluje protuupalno i antivirusno. Konzumiranje soka
pomaže u relaksaciji mišića i ublažavanju grčeva.
Za pripremu će vam trebati mladi listovi koprive, voda, jabuka,
limun i đumbir.
U blender stavite 1,5 šolje mlade koprive, 0,5 šolje
jabuke isječene na kocke, oko dvije kašike limunovog soka, tri kašike đumbira
isječenog na manje komade, uspite tri šolje vode i malo posolite. Blendirajte
na većoj brzini, a zatim procijedite. Sok se mora odmah popiti. Ako želite,
dodajte kockice leda u čašu sok.
Comments
Post a Comment