Kopriva - recept za svježi sok

 

Foto: Ranka Vojnović

O koprivi sam pisala mnogo puta i uvijek joj se vraćam. Jedinstvena, nenametljiva, a tako korisna biljka. Skoro da nema oblasti u kojoj je možemo koristiti.

Pisala sam o njenoj upotrebi u poljoprivredi, pripremi đubriva, zaštiti bilja, malčiranju, ali je ona izuzetno vrijedna kao lijek i hrana za nas.

Oprez, koprive!

Ove biljke imaju žarne ćelije na površini, a kontakt s njima može biti veoma neprijatan. Neki ljudi skoro da ne reaguju, dok su drugi veoma osjetljivi ili mogu imati alergijsku reakciju. Zbog toga uvijek nosite deblje gumene rukavice kada ih berete kako bi se zaštitili ili barem najlon vrećicu navucite na ruke.

Upravo osobina žarenja se koristi u narodnoj medicini kod problema sa artritisom i oštećenja živaca.

Treba znati da mlade koprive i sasvim mladi vrhovi nemaju žarne ćelije i neće vas ožariti. Kako bi uništili žareće ćelije kopriva se zamrzava, suši, fermentiše, drobi ili blanšira u vreloj vodi.

Svježi sok od koprive

Jednostavan recept za pripremu svježeg soka sačuva ono najbolje od ove ljekovite biljke. Sok je bogat mineralima, antioksidansima, raznim korisnim materijama. Poboljšava imunitet i jača kosti, zube, nokte  kosu i poboljšava oporavak poslije bolesti i fizičkog napora. Pomaže detoksikaciju jetre i bubrega. Ima veliki značaj za vrijednost željeza u organizmu. Djeluje protuupalno i antivirusno. Konzumiranje soka pomaže u relaksaciji mišića i ublažavanju grčeva.

Za pripremu će vam  trebati mladi listovi koprive, voda, jabuka, limun i đumbir.

U blender stavite 1,5 šolje mlade koprive, 0,5 šolje jabuke isječene na kocke, oko dvije kašike limunovog soka, tri kašike đumbira isječenog na manje komade, uspite tri šolje vode i malo posolite. Blendirajte na većoj brzini, a zatim procijedite. Sok se mora odmah popiti. Ako želite, dodajte kockice leda u čašu sok.


Comments