Kvasac - da li je stvarno tako dobar za povrće?

 

Na internetu se mogu pronaći mnogi recepti za pripremu đubriva od kvasca, međutim da li je on zaista odlično đubrivo za naše biljke.

On može pomoći kod uzgajanja biljaka, ali treba znati da postoji i druga strana upotrebe.

Nije đubrivo?

Kvasac nije đubrivo, on je aktivator zemljišne mikroflore koja učestvuje u razgradnji organskih materija i ubrzava procese. To znači da možemo dodati tonu kvasca i on neće imati nikakav rezultat ako se radi o siromašnom zemljištu sa malim sadržajem organske materije i mikroflore.

U takvim zemljištima kvasac može biti štetan, jer će kvasac, kada se aktivira u zemlji, da uzme za svoje potrebe kalcijum i kalijum. Zbog toga se može koristiti samo na zemljištu koje je bogato organskim materijama.

Voli toplotu!

Kod primjene obratite pažnju na temperaturu zemljišta. Kvasac je živ i voli toplotu. Temperatura zemlje treba da je iznad 15°C. Ako je zemljište hladnije, ne treba ga koristiti.

Ne pretjerujte!

Đubrivu od kvasca se pripisuju magična svojstva i bez obzira kako ga zvali može uraditi mnogo toga pozitivnog za zemljište i za biljke. Osim što će pomoći boljoj dostupnosti hranjivih materija i poboljšanje kvaliteta zemljišta, kvasac možemo iskoristiti za zaštitu biljaka od bolesti i borbu protiv štetočina (mrava).

U primjeni ne treba pretjerivati. Dovoljno ga je u sezoni koristiti dva do tri puta. Može da se koristi samostalno ili u kombinaciji sa drugim prirodnim sredstvima.

Na primjenu kvasca najbolje reaguje povrće i to: paprika, paradajz i krastavci.

Uskoro će sadnja presadnica ovih vrsta povrća na otvorenom, a 15 do 20 dana poslije presađivanja je idealan termin da primjenimo rastvor kvasca ili đubrivo.

U 10 l tople vode dodajte dvije kašike šećera i 100 g suvog kvasca. Dobro promiješajte i ostavite sledeća 2 h. Prelijte u bure sa 50 l tople vode. Svaku biljku zalijte sa pola litre dobivene tečnosti.

Da poboljšate efekat djelovanja možete na kraju jedan dio tople vode zamijeniti sa rastvorom pepela.


Comments

Post a Comment