Luk vlasac - Allium schoenoprasum



Luk vlasac pripada porodici Liliaceae. Naziva se još luk rezani,sibirski luk. Široko je rasprostranjen. Raste na livadama,dolinama rijeka.

Vlasac je dvogodišnja biljka, a gaji se kao jednogodišnja, dvogodišnja i višegodišnja biljka. Već u prvoj godini obrazuje razgranat busen. Broj biljaka se u busenu svake godine povećava. U drugoj godini cvijeta. U jednom busenu može biti 15 do 20 cvjetova. Cvijetovi su blijedoroze ili svijetloljubičaste boje. Voli svijetla i vlažna staništa. Veoma je otporan na niske temperature. 

Može se koristiti kao ukrasna biljka,ali je nezamjenjiva povrtnica. Može da gaji u baštama, plastenicima ili saksijama. Veoma je zahvalan kao začin koji se može gajiti na terasi, balkonu ili prozorskoj dasci.
Sjetva:

Raste u svim uslovima, ali suva zemljišta nisu pogodna za luk vlasac. Sije se gusto u redove od aprila. Stariji busenovi 2-3 godine se mogu lako dijeliti. Ima velike zahtjeve za vodom i hranjivim materijama. Potrebno je đubriti u jesen i proljeće. Ne podnosi korov.

Niče na 5ºC, ali je optimalna temperatura za raste od 10 do 18ºC.

Može da se sije direktno sjeme luka vlasca, rasad – mlade biljčice proizvedene u kontejnerima ili se dijele stariji busenovi.

Najbolje vrijeme sadnje je proljeće.Niče nakon 15 do 22 dana.

Međuredno rastojanje je 15 do 20cm, a u redu 2 do 15cm u zavisnosti da li se sadi kao jednogodišnja ili višegodišnja kultura. Rasad se sadi na razmak od 10cm. Ukoliko želimo višegodišnji luk sadi se na razmak redova i do 45cm.

Vlasac je potrebno redovno rezati – skraćivati i uklanjati cvijetne stabljike. To će omogućiti ponovno formiranje listova. Jedan busen se može rezati 2 -3 puta. Listovi se sjeku prije cvjetanja. Cvjeta tokom maja i ljeta,a sjemenke počinju da sazrijevaju od sredine ljeta. U nekim godinama može da se javi i sekundarno cvjetanje tomom avgusta, kada poslije suše nastane kišni period. Cvijetanje  traje oko mjesec dana.

Vegetaciju završava u oktobru.

Upotreba:


Zeleni listovi sadrže dosta vitamina C.Upotrebljava se kao sjež dodatak salatama, supama i varivima.Tokom kasne jeseni buseni se mogu iskopati i zasaditi u saksije kako bi imali vlasca tokom zime. Listovi vlasca se mogu osušiti i čuvati zatvoreni u staklenim teglama.

Comments