Bijeli luk je
povrtarska kultura koja se gaji u svakoj bašti, a može biti jesenji i
proljetni. Jesenji bijeli luk ima krupnije glavice i može da se sadi u jesen i
proljeće. Njegove glavice se mogu čuvati kraći vremenski period. Proljetni
bijeli luk ima sitnije glavice, sadi se samo u proljeće, dozrijeva kasnije i
može se čuvati duži vremenski period.
Varijeteti jesenjeg
bijelog luka veoma često formiraju vazdušne lukovice. Daljim razmnožavanjem
vazdušnih lukovica dobijam nakon dvije godine luk koji je bolji sadni materijal
otporniji na prouzrokovače biljnih bolesti i štetočine. Zbog toga je dobro
svake 3 do 5 godina obnoviti svoj bijeli luk iz vazdušnih lukovica.
Mladi pupoljci
bijelog luka predstavljaju veoma ukusno namirnicu koja se koristi u gastronomiji
kao varivo, za roštilj, pohovani ili se kisele kao zimnica.
Bijeli luk je spreman
za vađenje kada dođe do pucanja ovojnice vazdušne lukovice.
Vazdušne lukovice
možemo sakupiti i prosušiti na sjenovitom, promajnom mjestu. Da bi se vazdušne lukovice
očuvale do proljeća čuvati ih na tamnom i suvom mjestu na temperaturi od 16 do
20°C. Dva mjeseca prije sadnje ( kraj februara) premjestiti ih u frižider ili
na neko drugo mjesto gdje je temperatura od 0 do 4°C. Ovaj period jarovizacije
omogućiće dozrijevanje i potaknuti klijanje. Sjetva pojedinačnih lučica iz
vazdušne lukovice se obavlja na dubinu od 3 do 4cm ( na lakšim zemljitima sije
se pliće, a na težim dublje ), međuredni razmak 15cm i razmak u redu od 3cm.
Sjetva može da se obavlja i tokom jeseni, što je najčešći slučaj.
Prilikom sadnje
paziti na plodored, jer uzastopna sadnja doprinosi akumulaciji štetočina i
prouzrokovača bolesti. Treba izbjegavati parcele (gredice) gdje su gajeni
bijeli ili crveni luk, krastavac, a prednost dati parcelama gdje su gajeni
paradajz, grašak, rani kupus. Na isto mjesto gdje su gajeni lukovi bijeli luk se može posaditi nakon 4 do 5
godina.
U prvoj godini raviće
se male, okrugle glavice. Ove glavice zbog svog blagog okusa su veoma cijenjene
u gastronomiji.
Sjetvom ovih glavica
razviće se glavica sa režnjevima ( češnjevima) bijelog luka.
Ovakvo razmnožavanje bijelog luka ima niz
prednosti:
- · u vazdušnoj lukovici ima mnogo više vazdušnih glavičica nego češnjeva u glavici bijelog luka i to je odličan način da se za 2 godine formira veća količina vlastitog sjetvenog materijala,
- · u vazdušnim lukovicama nema nematoda, jer nematode prodiru u češnjeve ali ne i u vazdušne lukovice,
- · ovakvim razmnožavanje obnavlja se i poboljšava sadni materijal.
Količina
glavičica iz vazdušnih lukovica potrebna
da se zasije 1m² zavisi od krupnoće. Sitnijih
vazdušnih glavičica potrebno je 30 do 40g/m², krupnijih 70 do 80m².
Comments
Post a Comment