Zašto imati vlastitu baštu?

 



Bašta je mjesto koja čovjeku služi da se oporavi od svakodnevnog stresa i brzog ritma života. Osim što ćete sami da uzgajate svoju hranu bez pesticida, boravićete na svježem vazduhu i kretati se.

Vaša bašta treba da bude prilagođena vama i vašim potrebama. Nema potrebe da se takmičite sa poznanicima i uzgajate 100 vrsta paradajza samo zato što to neko drugi radi. Nema potrebe da dokazujete kako su plodovi iz vaše bašte najveći ili je sjeme egzotično. Vaša bašta treba da bude vaš užitak, mjesto gdje ćete ići sa radošću i dakle ćete se vraćati sa povrćem koje vama i vašoj porodici trebaju.

Mjesto za baštu

Prije nego postanete baštovan ili baštovanka napravite plan. Prvi korak u svijetu baštovanstva je da znamo sa kakvim i kolikim prostorom za baštu raspolažemo.

Bez obira kolikom površinom raspolažemo idealno bi bilo da nam je bašta u blizini kuće, da je blizu voda kojom ćemo obavljati zalijevanje, ali i pranje baštovanskog alata, kanti, povrća, uprljane obuće.

Što je bašta udaljenija to su veći troškovi za prevoz. Osim što će vas troškovi prevoza ograničavati da radite u bašti, veliki problem će biti raspoloživo vrijeme. Kada je bašta u blizini možete iskoristiti svaki slobodan trenutak da odete u baštu. Ukoliko vam smeta Sunce možete boraviti u bašti ujutro ili uveče. Međutim, kada je bašta daleko bićete izloženi stresu da uradite mnogo za kratko vrijeme. Zbog toga će većina baštovana početnika odustati od bašte. Razmislite i odlučite da li vam se isplati da imate baštu koja je veoma udaljena. Da li želite da se izlažete dodatnom finansijskom trošku i stresu?

Uvijek je bolje da uzmete i manju površinu koja je bliža vašem mjestu stanovanja nego veću površinu koja je udaljena.

Šta uzgajati u bašti?

Uvijek će biti nešto što nećemo posijati u bašti, jer nemamo dovoljno prostora. To je potpuno u redu. Ukoliko imate mali prostor nećete uzgajati bamije ili neku drugu povrtnu vrstu kojoj treba mnogo prostora. Zašto da uzgajate grašak ako ga niko u vašoj porodici ne voli jesti? Odaberite vrste koje će rado da konzumirate.

Osim toga, razgovarajte sa porodicom koliko vam mogu pomoći u bradi bašte i uzgajanju povrća.

Neke vrste su lakše za uzgajanje, a nekim vrstama povrća je potrebno posvetiti više vremena i više rada.

Kombinujte vrste povrća koje često konzumirate sa povrćem, začinskim ljekovitim biljem koje će pomoći da imate zdravije biljke u bašti i koje ćete moći iskoristiti za ishranu, začine ili čajeve.

Dobro isplanirajmo šta ćemo gdje i kada posijati. Svaka biljka treba imati dovoljno mjesta za neometan rast i razvoj. Pregusto posađene biljke su sklonije izduživanju, pojavi oboljenja i napadu štetočina.

Za početnike je najbolje da kupe kvalitetan rasad biljaka. Tako se neće obeshrabriti, jer uzgajanje rasada nije lako.

Tikvice se mogu sijati direktno u baštu, a one su iealno povrće za početnike. Jedino ih treba zaštiti od kasnih mrazeva kada je rano posijemo. Tikvice kratke vegetacije će brzo donijeti plodove u kojima ćemo moći uživati.


Comments