Čaj od mente – maksimalno iskorišćena moć prirode





Menta ili nana je biljka koja plijeni svojim lijepim mirisom. Sakuplja se u vrijeme početka cvijetanja, a koristi se za pripremu čaja, ulja, u gastronomiji i kozmetici.

U narednoj medicini menti se s pravom daje velika pažnja. Tokom ljetnih mjeseci čaj od mente hladi organizam.

Postoje mnoge sorte mente i svaka se odlikuje različitim intenzitetom mirisa, mentola i drugih materija. Najčešće se susreće pepermint menta.

Ljekovitost mente je u eteričnom ulju koje se nalazi u žlijezdama na površini lista. Listove metvice nikada ne trljajte i ne kuhajte, jer će to izazvati isparavanje ulja i smanjiti dejstvo mente.
Čaj od mente nije samo mirisno piće već pripravak koji donosi mnoge dobrobiti za ljudski organizam.

Čaj od mente



Jedna kašika lišća mente preliti sa 2dl ključale vode. Ovaj čaj treba da stoji poklopljen 30 minuta, da se prohladi. Zatim se procijedi. Nezaslađen čaj se pije prije jela, čaj zaslađen medom pije se poslije jela.

Ovaj čaj je veoma prijatnog mirisa i osvježavajućeg efekta. Čaj se koristi kod problema sa probavnim organima, grčeva u stomaku, oslobađa od stresa i smanjuje nervnu napetost, pomaže kod nesanice, razdražljivosti, glavobolje. Olakšava tegobe kod prehlade i bolesti respiratornih organa.

Veoma često se menta kombinuje sa drugim biljkama i pripremaju se veoma zdravi i ukusni čajevi.

Zeleni čaj sa mentom

Kombinacija zelenog čaja i mente daje izuzetno ukusan i prijatan čaj koji osvježava, rashlađuje i gasi žeđ. Priprema se od kašičice zelenog čaja i grančice mente koji se preliju šoljom ključale ode. Nakon što se malo prohladi čaj se procijedi. Može se piti sa limunom i medom.

Kamilica i menta

Priprema se od kašičice kamilice i grančice mente. Nakon što se prelije ključalom vodom čaj se ostavi 10 minuta, procijedi i pije.

Kombinacija kamilice i mente daje izuzetno prijatan  ljekoviti čaj koji poboljšava apetit, uklanja mučninu, oslobađa od bolova u stomaku.

Matičnjak i menta

Napraviti mješavinu mente i matičnjaka. Kašiku ove mješavine preliti sa ključalom vodom. Odnos mente i matičnjaka može biti vaš izbor u zavisnosti šta vam više prija i šta radije pijete.

Čaj od ove mješavine treba piti u večernjim satima jer umiruje. Odlikuje se izuzetno lijepim mirisom.

Ledeni čaj od mente



Od mente se može pripraviti odličan ledeni čaj. Mentu preliti ključalom vodom i ostaviti da stoji 15 minuta. Kada se čaj rashladi dodati kockice leda i ukrasiti kriškama limuna.

Oprez


Menta je i kao sve ostale biljke koje ljudi koriste. Ni sa mentom ne treba pretjerivati, a kod nekih stanja treba biti oprezan prilikom upotrebe. Ne preporučuje se kod slučajeva: nizak krvni pritisak, smanjen broj otkucaja srca, kod problema sa kiselosti želuca. Ne preporučuje se trudnicama, ni djeci do 3 godine.

Comments