Kupus - lijek iz bašte




Kupus je biljka od davnina poznata i koristi se u ishrani ljudi. Opisivati kako kupus izgleda nije potrebno, ali hvaliti njegovu ljekovitost je izuzetan posao.

Listovi kupusa su prepuni vitamina C, kalcija, sumpornih jedinjenja, mliječne kiseline. Ne odlikuje se velikom kalorijskom vrijednošću, ali je bogat izvor mineralnih materija. Kiseljenjem kupus dobija na kvalitetu i povećava se sadržaj vitamina C. Može se jesti sirov, ukiseljen i kuvan. 

Kupus je najzdraviji sirov.

Ko jede veće količine kupusa, posebno nekuvan kupus, mnogo čini za svoje zdravlje, ne pati od nedostatka vitamina i ima jak imunitet. On smanjuje mogućnost debljanja, jer poboljšava varenje hrane.

Da bi ljudi zadovoljili dnevne potrebe vitamina C potrebno je pojesti 200g kupusa.

Sok od svježeg kupusa je izuzetan doprinos našem zdravlju. Veoma lako se može dobiti iz listova kupusa. Ovaj sok odlično čisti želudac i crijeva, odstranjuje otrove i pomaže kod opstipacije i tumora. Najbolje ga praviti prije svake upotrebe. Stajanjem u frižideru sok gubi svoja ljekovita svojstva.

Kod kašlja ili bronhitisa može se koristiti ovaj sok topao i pomiješan jedna šolja soka sa pola kašičice šećera. Pije se 5 do 6 dana po pola šoljice u 3 do 4 puta.
Kod gastritisa sa niskom kiselošću može pomoći kada se pije 0,75 šoljice  3 do 4 puta u razmaku od 40 minuta.

Sok pomiješan sa vodom u odnosu 1:1 koristi se kao tečnost za ispiranje grla kod upala i angina.

Sok od kupusa se može koristiti i u kozmetičke svrhe. Sok kupusa se pomiješa sa zobenom kašom. U ovu smjesu se može dodati i malo maslinovog ulja. Pustiti da maska na licu stoji 20 minuta i isprati lice mlakom vodom.

Kupus je izuzetan lijek za probavne organe. Svježe listove kupusa treba blago zagrijati na šporetu i lagano izgnječiti površinu lista. Ovako pripremljen list se privija na stomak tokom noći. Koristi se jednu do dvije uzastopne noći jer iritira kožu. Treba ga dobro zamotati na stomak da se ne pomjera. Smanjuje sve upale u stomaku, smiruje mnoge bolove, izvlači otrove. Kako ne bi došlo do iritacije kože može se površina kože namazati svinjskom mašću.

Koristi se kao lijek za čir na želucu, kod bolesti jetre, gastritisa.

Svježe istučeno lišće kupusa stvara osjećaj hlađenja kada se njime oblože upaljene otekline, otečene noge, čirevi i druge upale.

Ova povrtna vrsta sadrži više kalcijuma od bilo koje druge. Ukiseljen kupus može zamijeniti mnoge sirupe jer sadrži fosfor rastvoren u mliječnoj kiselini. Rasol koji se koristi za ljekovite svrhe ne smije se soliti prilikom pripreme.

Kupus koji se kuva ili dinsta se teško vari u stomaku i najbolje ga koristiti u svježem stanju. Sirov kupus, bilo da je svjež ili kiseo, provari se u želucu za 2h. Kuhani kupus se vari 4h.


U svom lišću kupus sadrži veće količine sumpora i zbog toga se kupus koristi kao lijek kod reumatičnih bolova, išijasa i sličnih oboljenja. Dobro oprane listove sježeg kupusa možemo koristiti kao obloge na oboljelim mjestima. Deblje žile isjeći i list izgrebati viljuškom. Mjesto na koje ćemo priviti list kupusa je potrebno namazati svinjskom mašću, staviti kupus i prekriti lanenom ili pamučnom krpom koja je namočena u alkoholu. Sve to treba umotati folijom i utopliti. Obloge držati preko noći na bolnim mjestima.

Comments